Több mint 10 év börtönre ítéltek egy fiatal párt, mert egy ellenzéki szimbólummá vált torony előtt táncolt

Külpol

A pár női tagja nem viselte a nők számára kötelező fejkendőt. Ráadásul Iránban a nők nem táncolhatnak a nyilvánosság előtt, férfival még kevésbé.

Több mint 10 évi börtönre ítéltek Iránban egy fiatal párt, mert egy ellenzéki szimbólummá vált teheráni torony előtt táncolt – jelentette kedden a HRANA iráni emberi jogi hírügynökség, amelynek a székhelye az Egyesült Államokban van.

A húszas éveiben járó Asztijazs Haghighit és jegyesét, Amir Mohammad Amádit még novemberben tartóztatták le. Egy olyan videófelvétel terjedt el róluk az interneten, amelyen

az ellenzéki szimbólummá vált Azadi (szabadság) torony előtt táncoltak, ráadásul Haghighi nem viselte a nők számára kötelező muszlim fejkendőt, és Iránban a nők nem táncolhatnak a nyilvánosság előtt, férfival még kevésbé.

A videófelvétel azóta óriási népszerűségre tett szert Iránban, és a szabadság egy további szimbólumává vált a rendszerellenes tüntetések résztvevői számára.

A HRANA beszámolója szerint a fiatal párt "a korrupció és a nyilvános prostitúció bátorításában, valamint a nemzetbiztonság megzavarására irányuló szervezkedésben" találta bűnösnek egy teheráni forradalmi bíróság.

A hírügynökség a pár családtagjaira hivatkozva azt írta: a jogi eljárás alatt nem vehettek igénybe ügyvédi segítséget, az óvadék ellenében való szabadlábra helyezési kérelmüket pedig elutasították. Információik szerint Asztijazs Haghighi a Teherán közelében található Karcsak város női börtönében tölti büntetését, amelynek fogvatartási körülményeit korábban több ízben bírálták iráni jogvédő szervezetek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk