Több száz klímaaktivista blokkolt egy autópályát Amszterdamban

  • narancs.hu
  • 2023. december 30.

Külpol

Az ING bank 2040-re vállalta, hogy kiszáll a fosszilis energiaprojektekből, a radikális (vagyis realista) holland klímavédők viszont azonnali lépéseket követelnek.

Radikális környezetvédők eltorlaszolták Amszterdam egyik forgalmas autópályáját, azt követelve, hogy a legnagyobb holland bank, az ING azonal állítsa le a fosszilis energiaberuházások finanszírozását - jelentette a Reuters szombaton.

A hvg.hu azt írja, az A10-es autópályát szombat délelőtt több száz tüntető árasztotta el. Az Extinction Rebellion radikális környezetvédő csoport akciójában felnőttek, idősek és gyerekek egyaránt részt vettek, többnyire békésen sétálgattak vagy ücsörögtek az autópályán, zászlókat és molinókat lengetve.

A demonstrációt az amszterdami városi tanács betiltotta ugyan, és az autópálya helyett egy közeli mezőt jelöltek ki a tüntetés helyszínéül, de

a klímaaktivisták átmásztak a kordonokon, a rendőrök pedig nem akadályozták meg, hogy elfoglalják az autópályát.

A közúti hatóságok viszont leállították a forgalmat, hogy elkerüljék a baleseteket.

Az ING nemrég jelentette be, hogy 2040-ig teljesen kiszáll az olaj- és gázlelőhelyek kutatására, valamint kitermelésére irányuló projektek finanszírozásából, továbbá vállalta, hogy két év alatt háromszorosára emeli a megújuló energiaforrásokat támogató hitelezéseit.

 

A klímaaktivisták azonban mindezt keveslik,és azonnali lépéseket követelnek a banktól. Az ING azonban ezt már irreálisnak, az Extinction Rebellion akcióit pedig elfogadhatatlannak nevezte, mondván a 100%-os átállás a megújulókra nem megy egyik napról a másikra.

A nyitóképen az A10-es autópályát blokkoló klímaaktivisták.
Fotó: Eva Plevier / ANP MAG / ANP via AFP

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.