Trump búcsúbeszéde: „A mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet”

  • narancs.hu
  • 2021.01.20 17:35

Külpol

És imádkozik, hogy Joe Biden kormányának sikerüljön Amerikát biztonságban és jómódban megtartani.

Donald Trump leköszönő amerikai elnök búcsúbeszédében megköszönte az elmúlt négy "rendkívüli évet", és sok sikert kívánt a következő kormánynak.

 „Befejezve hivatali időmet az Egyesült államok 45. elnökeként büszkén állok önök előtt amiatt, amit közösen elértünk” – kezdte beszédét Trump a helyi idő szerint kedden közzétett, előre rögzített videoüzenetben.

Az elnök büszkén számolt be többek között

  • a 2017-ben elfogadott adócsökkentésekről,
  • a gazdaság neki köszönhető fellendüléséről,
  • a külpolitikában Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismeréséről,
  • vagy Izrael és néhány arab ország kapcsolatainak normalizálásáról.

„Különösen büszke vagyok arra, hogy évtizedek óta én vagyok az első elnök, aki nem indított új háborút” – tette hozzá.

Majd elmondta, hogy az Egyesült Államok minden más országnál jobban teljesített gazdaságilag a koronavírus-járvány alatt.

A Capitolium január 6-i ostromáról is megemlékezett, erről azt mondta: "a Capitoliumunk elleni támadás minden amerikait elborzasztott. A politikai erőszak támadás minden ellen, amit mi mint amerikaiak becsben tartunk. Ezt sohasem szabad eltűrni.”

Joe Biden és kormánya beiktatásával kapcsolatban megjegyezte: „Imádkozunk, hogy sikerüljön neki Amerikát biztonságban és jómódban megtartani. A legjobb kívánságainkat küldjük és szerencsét is kívánunk nekik”. De a hatalomátadás melett azt is kihangsúlyozta: „Azt akarom, tudjátok: a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet" - majd hozzátette,  az amerikai népért mindig harcolni fog és "valamilyen formában visszatér".

Donald Trump helyi idő szerint szerda reggel hagyta el a Fehér Házat a Marine One elnöki helikopter fedélzetén feleségével, Melania Trumppal floridai birtoka, Mar-a-Lago felé. Ő az első elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán.

A teljes beszéd itt hallgatható meg.

(via 24.hu, MTI)

Neked ajánljuk