Trump búcsúbeszéde: „A mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet”

  • narancs.hu
  • 2021. január 20.

Külpol

És imádkozik, hogy Joe Biden kormányának sikerüljön Amerikát biztonságban és jómódban megtartani.

Donald Trump leköszönő amerikai elnök búcsúbeszédében megköszönte az elmúlt négy "rendkívüli évet", és sok sikert kívánt a következő kormánynak.

 „Befejezve hivatali időmet az Egyesült államok 45. elnökeként büszkén állok önök előtt amiatt, amit közösen elértünk” – kezdte beszédét Trump a helyi idő szerint kedden közzétett, előre rögzített videoüzenetben.

Az elnök büszkén számolt be többek között

  • a 2017-ben elfogadott adócsökkentésekről,
  • a gazdaság neki köszönhető fellendüléséről,
  • a külpolitikában Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismeréséről,
  • vagy Izrael és néhány arab ország kapcsolatainak normalizálásáról.

„Különösen büszke vagyok arra, hogy évtizedek óta én vagyok az első elnök, aki nem indított új háborút” – tette hozzá.

Majd elmondta, hogy az Egyesült Államok minden más országnál jobban teljesített gazdaságilag a koronavírus-járvány alatt.

A Capitolium január 6-i ostromáról is megemlékezett, erről azt mondta: "a Capitoliumunk elleni támadás minden amerikait elborzasztott. A politikai erőszak támadás minden ellen, amit mi mint amerikaiak becsben tartunk. Ezt sohasem szabad eltűrni.”

Joe Biden és kormánya beiktatásával kapcsolatban megjegyezte: „Imádkozunk, hogy sikerüljön neki Amerikát biztonságban és jómódban megtartani. A legjobb kívánságainkat küldjük és szerencsét is kívánunk nekik”. De a hatalomátadás melett azt is kihangsúlyozta: „Azt akarom, tudjátok: a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet" - majd hozzátette,  az amerikai népért mindig harcolni fog és "valamilyen formában visszatér".

Donald Trump helyi idő szerint szerda reggel hagyta el a Fehér Házat a Marine One elnöki helikopter fedélzetén feleségével, Melania Trumppal floridai birtoka, Mar-a-Lago felé. Ő az első elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán.

A teljes beszéd itt hallgatható meg.

(via 24.hu, MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?