Donald Trump új pártot alapítana

  • narancs.hu
  • 2021. január 20.

Külpol

Patrióta Pártnak nevezné el az új formációt.

Donald Trump leköszönő elnök az elmúlt napokban egy új politikai párt létrehozásáról tanácskozott a munkatársaival és a hozzá közel álló emberekkel, olvasható a The Wall Street Journal tudósításában.

Az új párton keresztül, amely a lap szerint a Patrióta Párt nevet viselné, Trump a Fehér Ház elhagyása után is hatást tudna gyakorolni az amerikai közéletre. Mindezt azért tarthatja Trump fontosnak, mert a január 6-i capitoliumi ostrom után több republikánus politikus is szembe fordult vele, például Mitch McConnell, aki azt nyilatkozta: Trumpot lehet hibáztatni a január 6-i tragikus eseményekért.

Azt egyelőre nem tudni biztosan, Trump mennyire gondolja komolyan a pártalapítást, amely jelentős idő- és erőforrás-befektetést igényelne részéről. Ráadásul harmadik szereplők hagyományosan nem tudnak elég támogatót megnyerni maguknak ahhoz, hogy labdába rúgjanak az amerikai választásokon. Ha Trump új pártot indítana, az a republikánusokból minden bizonnyal erős ellenállást váltana ki.

Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy a leköszönő elnöknek jelentős támogatói bázisa van, köztük olyanok is, akik Trump elnöksége előtt kevéssé involválódtak a republikánus politikába.

A lap értesüléseit a Fehér Ház egyelőre nem kommentálta.

 

Figyelmébe ajánljuk