Trump lelkes rajongója küldött csőbombát Sorosnak, Obamának és Robert De Nirónak

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. október 27.

Külpol

De az elnök szerint ez nem ok arra, hogy változtasson beszédmódján.

Donald Trump pénteken kijelentette, nem hibáztatható azért, hogy a csőbombák ügyében őrizetbe vett gyanúsított a híve.

Az amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva leszögezte, hogy a feltételezett elkövető cselekedeteiért nem terheli felelősség. „Nincs helye hibáztatásnak” – hangoztatta Trump, mielőtt elindult volna egy észak-karolinai kampányrendezvényre.

Hozzátette, hogy nincs oka a politikai rendezvényeken használt retorikáján tovább enyhíteni.  Inkább lenne oka arra, hogy élesebb hangnemet üssön meg, mert a sajtó őt és a republikánusokat tisztességtelenül kezeli.

Az amerikai demokrata párti politikusoknak, illetve a Donald Trump elnököt bírálóknak küldött legkevesebb 14 csőbomba ügyében az amerikai szövetségi hatóságok pénteken őrizetbe vették az 56 éves Cesar Sayocot a floridai Plantation városában.

Rendőrök egy manhattani postahivatal előtt

Rendőrök egy manhattani postahivatal előtt

Fotó: Justin Lane/MTI/EPA

A New York-i születésű – büntetett előéletű – férfit 2002 augusztusában Floridában elítélték, miután pokolgéppel fenyegette meg az egyik floridai szolgáltató cég képviselőjét. Korábban, az 1990-es években lopásban és orgazdaságban találták bűnösnek. A hatósági nyilvántartások szerint Sayoc regisztrált republikánus párti szavazó, aki a közösségi médiában számos uszító hangvételű bejegyzést tett Trump politikai ellenfeleivel szemben.

A hatóságok lefoglalták Cesar Sayoc fehér kisteherautóját is, amely Trumpot támogató matricákkal volt teletűzdelve, s oldalán az amerikai elnök által többször bírált televíziót, a CNN-t becsmérlő felirat virított, valamint piros célkeresztbe fogott demokrata párti politikusok arcképei is „díszítették” a járművet.

Az AP szerint Sayoc az interneten összeesküvés-elméletek, álfelhasználók mikroblogjai nyújtotta megtévesztő információk és jobboldali honlapok híreinek „mérgező elegyét” fogyasztotta. 2016 márciusában regisztráltatta magát republikánus szavazóként, azóta a közösségi médiában Trump aktív támogatójaként ismert.

Az utóbbi hónapokban számos demokrata párti személyiség, a többi között Hillary Clinton és Barack Obama ellen kelt ki a Facebookon. Egyik legfrissebb Twitter-üzenetében Soros Györgyöt becsmérelte, két nappal azt követően, hogy a hatóságok szerint levélbombát küldött a milliárdos címére.

Soros György postaládája, itt találták a bombát

Soros György postaládája, itt találták a bombát

Fotó: Seth Wenig/MTI/AP

Jeff Sessions főügyész, igazságügyi miniszter bejelentette, hogy az őrizetbe vett férfi ellen öt pontban emelnek vádat, köztük volt elnökök megfenyegetése miatt, és ha bűnösnek bizonyul, összesen 48 év börtönbüntetést kaphat.

Az elmúlt napokban tucatnyi csőbombát találtak az Egyesült Államok több államában és Washingtonban. A bombák címezettjei között volt Barack Obama volt demokrata párti elnök, külügyminisztere, Hillary Clinton, a CNN és Maxine Waters kaliforniai republikánus politikus, valamint Robert De Niro színész és Soros György milliárdos, valamennyien Donald Trump heves bírálói.

Figyelmébe ajánljuk