„Túlzás, hogy kimenekítettek” – megszólalt a Nigerben rekedt magyar férfi

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 4.

Külpol

Szerinte túlzás Szijjártó szóhasználata, miszerint „kimenekítették”, ugyanis a veszély nem volt érezhető. 

Egy bolgár turistacsoport tagjaként egy vidéki kulturális programból indult a főváros, Niamey felé az a magyar férfi, aki a katonai puccs kirobbanása után a külügyminisztérium segítségével jutott haza. Az rtl.hu beszámolója szerint ekkor tudta meg, hogy lezárták a repülőteret, később az internetről értesült arról, hogy puccs történt az országban, vagyis hogy Mohamed Bazoum elnököt fogva tartja az elnöki gárda. 

Ezt követően még két napig a fővárosban maradt. A turistacsoportnak a konzuli szolgálat jelezte, hogy az olasz hadsereg segítségével tudják elhagyni Nigert. Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, „kimenekítették” az országból a magyar férfit, de ez az érintett szerint túlzás, ugyanis a hétköznapokban nem volt érezhető a veszély. 

„A magyar konzuli szolgálat ugyanakkor rengeteget segített a hazautazásban. Csulák Péter, a térségért felelős tripoli konzul végig tartotta velem a kapcsolatot, sőt, ő vette fel a hazautazók listájára a bolgár útitársakat is, az ő konzuljuk ugyanis szinte semmit sem tett”

– fogalmazott.

A férfi katonai géppel utazott egy Rómához közeli reptérre, ahol a helyi magyar konzuli szolgálat képviselője várta. Innen repült Bécsbe, ahonnan busszal jutott el Budapestre. A pluszköltségeket (szállás, bécsi repülőjegy és budapesti buszjegy) neki kellett álnia. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk