Tüzérségi ostrom alá vették az oroszok Mariupolt

  • narancs.hu
  • 2022. március 3.

Külpol

Humanitárius katasztrófa fenyegeti a várost.

A dél-ukrajnai Mariupol lakói a BBC-nek számoltak be arról, hogy megpróbálnak életben maradni, azonban az oroszok tüzérségi ostrom alá vették a várost. Lakónegyedeket pusztítottak el, megszakították a kikötőváros áram- és vízellátását. 

Két napja nincs se villany, se fűtés, se víz, alig maradt élelmünk – mondta egy mariupoli férfi, aki a nagyszülei lakásában talált menedéket. Ma reggel hatkor kezdődött újra az ágyúzás, a város éjszakára sötétségbe borult, fény csak a robbanások következtében volt. Rettegünk - tette hozzá. 

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön felszólította a civileket, hogy humanitárius folyosó kialakításával ürítsék ki a várost, a lakosok szerint azonban a folyamatos ágyúzás miatt ez nem volt biztonságos. A lakosság elmondása szerint a kommunikáció két napja gyakorlatilag megszakadt. A városban tartózkodó emberek egymást sem érik el, a hagyományos kommunikációs csatornák nem működnek. Az internetes platformok, viszont nehézkesen ugyan, de használhatók.

A város alpolgármestere, Szerhij Orlov csütörtök reggel a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, az egész város áram, víz és szennyvízelvezetés nélkül maradt. Csak a földgázellátás működik. Mariupolt még nem szállták meg az oroszok, de a külvárosi részeken harcok folynak -tette hozzá. 

A 400 000 fős Mariupol kiemelt stratégiai jelentőséggel bír az oroszok számára. A város a Krím-félszigettől északkeletre, az orosz határtól nem messze található. Esetleges elfoglalása lehetővé tenné, hogy az oroszok egyesítsék erőiket a Krímben, amit így a szárazföldön is elérhetnének.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk