Újabb orosz üzletember halt meg: kiesett az ablakon

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 1.

Külpol

Ravil Maganov a Lukoil igazgatótanácsának korábbi elnöke volt, egy moszkvai kórházban történt az eset.

Moszkvában kiesett egy kórház ablakából Ravil Maganov, a Lukoil orosz olajvállalat igazgatótanácsának korábbi elnöke – írja a Reuters, saját forrására hivatkozva. A hírt orosz hírforrás is közölte, de a vállalat még nem erősítette meg.

A 67 éves üzletember 1993-ban, nem sokkal a vállalat megalapítása után került a Lukoilhoz, és 2020-ban választották meg az igazgatótanács elnökévé.

A hírt átvevő Telex emlékeztet, hogy Ravil Maganov testvére, Nail egy kisebb, olajcégnek, a Tatnyeftynek a vezetője.

Maganov a közeli munkatársa volt Vagit Alekperovnak, akivel szemben Nagy-Britannia szankciókat vezetett be, viszont az orosz olajipar legprofibb, nyugati orientációjú szereplőjének tartják. Amikor kirobbant az orosz–ukrán háború, azonnali békekötést szorgalmazott.

Maganov nem az első ismert orosz üzletember, aki rejtélyes körülmények között szenved balesetet a háború kitörése óta.

A hvg.hu áprilisban írt arról, hogy Szergej Protoszenyja, a Novatek gázipari cég alelnöke a spanyolországi Lloret de Mar városában egy bérelt villában halt meg. A rendőrök felakasztva találták, lányát és feleségét leszúrták – vagy ő maga, öngyilkossága előtt, vagy bérgyilkosok rendezték úgy a helyszínt, hogy öngyilkosságra utaljanak a jelek.  Egy nappal korábban Moszkvában Vlagyiszlav Avajevet, a Gazprombank alelnökét golyó ütötte sebbel találták meg a rendőrök, ahogy a feleségét és a kislányát is. A rendőrök állítólag Avajev kezében találták meg a gyilkos fegyvert, és arra következtettek, az üzletember kivégezte a családját, és magát is megölte.  A hvg.hu emlékeztetett, hogy február 25-én, egy nappal az orosz támadás megindítása után a 61 éves Alekszandr Tyuljakovot, a Gazprom egyik menedzserét szintén felakasztva találták meg. A hatóságok öngyilkosságként vizsgálták az esetet, a gázipari cég biztonsági emberei azonban „elzavarták a helyszínről” a nyomozókat.

A vg.hu májusban arról számolt be, hogy a Gazprom síközpontjának vezetője, Andrej Krukovszkij lezuhant egy szikláról, Alexander Subbotin olajvállalkozó pedig egy sámán házában halt meg, varangyméreg végzett vele.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk