Věra Jourová elismerte: Tehetetlenek vagyunk a KESMA-ügyében

  • narancs.hu
  • 2021. május 3.

Külpol

Az Európai Bizottságnak nincs eszköze fellépni a kormánypárti sajtótermékeket tömörítő alapítvánnyal szemben.

Tehetetlenek vagyunk a magyarországi Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) ügyében – ismerte el Věra Jourová.

A bizottsági alelnököt a sajtószabadság napján tartott sajtótájékoztatón kérdezte az Euronews arról, hogy áll a kormánypárti médiakonglomerátum ügyében indított versenyjogi eljárás, illetve miért nem használja a bizottság aktívan a versenyjogi szabályokat a kormányzati befolyás ellen. A bizottsági vizsgálat 2019-ben indult a KESMA ügyében, miután közel ötszáz kormánybarát sajtóterméket ajánlottak fel tulajdonosaik ingyen az alapítványnak.

„Természetesen lenne kedvem ahhoz, hogy fellépjek. De a mostani versenyjogi szabályokat úgy alakították ki, hogy ennél jóval nagyobb ügyeket kapjanak el. És pénzügyi értelemben a KESMA ügye Magyarországon túl kicsi, vagyis az összeolvadás értéke túl kicsi ehhez. A versenyjogi szabályokat az ennél nagyobb ügyekre tervezték” – nyilatkozta a lapnak Věra Jourová.

Az alelnök hozzátette, a KESMA Magyarországon mentességet kapott a nemzeti versenyjogi szabályok alól, ez is nehezíti a fellépést.

„Ez a frusztráció, hogy tehetetlenek vagyunk ebben az ügyben a versenyjogi szabályok alkalmazására, elvezet ahhoz, hogy jobb szabályok meghozatalán gondolkozzunk a jövőben.”

Věra Jourová a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy jövőre javaslatot tesznek az uniós médiapiac jogi szabályozására. Eddig az EU ugyanis kizárólag gazdasági szereplőként kezelte a sajtót, a demokráciához való hozzájárulást jogi értelemben nem vették figyelembe. A jövőre bemutatandó új szabályok ajánlásokat fogalmaznak majd meg az ügyben a tagállamok felé.

Neked ajánljuk