Kamala Harris fogja vezetni a szövetségi űrkutatási tanácsot

  • narancs.hu
  • 2021. május 3.

Külpol

Cél, hogy a tanács az USA szövetségeseivel és partnereivel közösen békés célú kutatásokat végezzen, és fejlessze a kiberbiztonságot.

Kamala Harris amerikai alelnök fogja vezetni a szövetségi űrkutatási tanácsot – jelentette be a hétvégén a Biden-kormány, amiről a CBSNews hírportál számolt be vasárnap este.

Az űrkutatási tanács elnöke Harris elődje, Mike Pence alelnök volt a Trump-kormány idején.

A hivatal – amelynek feladata az űrkutatási politika és a világűrrel kapcsolatos nemzetbiztonsági stratégia fontosabb ügyeinek alakítása –, szüneteltette a tevékenységét egészen 1993 óta, amikor George H.W. Bush elnök leköszönt. Donald Trump elnök kormánya rendelettel élesztette újjá 2017-ben.

Egy meg nem nevezett, magas rangú kormánytisztviselő a CBSNewsnak azt mondta: Harris szeretné, ha "a személyisége is nyomot hagyna a tanács munkáján", amelyben hangsúlyos szerepet kap majd a klímaváltozás elleni küzdelem, az alkalmazottak szakmai sokszínűsége a természettudományokon belül és a "kereskedelmi űrtevékenység fenntartható fejlesztésének támogatása". Az alelnök szeretné, ha a tanács az Egyesült Államok szövetségeseivel és partnereivel közösen békés célú kutatásokat végezne, de egyúttal fejlesztenék a kiberbiztonságot is.

Egy magas rangú tisztségviselő megerősítette, hogy a Bill Nelson volt demokrata párti floridai szenátor hétfőn az alelnök előtt leteszi a esküt mint az űrhajózási és űrkutatási hivatal (NASA) új igazgatója.

"Az alelnök a tökéletes választás a szövetségi kormány világűrrel kapcsolatos politikájának irányítására" – jelentette ki Nelson, aki 1986-ban az ország történetének második hivatalban lévő kongresszusi tagjaként részt vett űrrepülésen: a NASA Columbia űrsiklójának egyik teherszállítási specialistája lett.  

A szövetségi űrkutatási tanács első elnöke Lyndon Johnson alelnök volt, amikor a világon az első amerikai űrhajó útjára indult.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk