Verhofstadt: A Fidesz felfüggesztése olcsó politikai trükk

  • narancs.hu
  • 2019. március 29.

Külpol

A liberálisok frakcióvezetője szerint a Néppárt elvesztette a hitelességét.

"Az Európai Néppárt elvesztette minden hitelességét, és a morális autoritását az EU vezetésére" - mondta Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője az Európai Parlament heti strasbourgi ülésén.

Az Euractiv szerint arra utalt ezzel, hogy az Európai Néppárt március 20-án csak felfüggesztette a Fidesz tagságát, nem zárta ki a magyar tagpártot a pártcsaládból. Verhofstadt ezt egy viccnek, és "olcsó politikai trükknek" nevezte.

Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője és jelöltje az Európai Bizottság élére, többek között azért próbál keménynek látszani Orbánnal, mert az új összetételű Parlamentben nagy szüksége lesz a szocialisták és a liberálisok támogatására.

Azonban úgy tűnik, a Fidesz felfüggesztésével nem győzte meg leendő partnereit, Verhofstadt előtt Emmanuel Macron francia elnök is bírálta a lépést.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?