Vesztegetés miatt ítélték el Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárt

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 27.

Külpol

Az Osztrák Szabadságpárt korábbi elnöke egy magánklinikától fogadott el adományt, a klinika pedig hamarosan állami támogatásokhoz jutott. Két évvel ezelőtt Strache egy hasonló ügybe bukott bele.

Vesztegetés miatt bűnösnek találta és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte egy bécsi bíróság pénteken, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnökét. és ismerősét, Walter Grubmüller magánklinika-tulajdonost –írja az MTI.

A perben szintén vesztegetés miatt bűnösnek találták Strache ismerősét, Walter Grubmüller magánklinika-tulajdonost is. Strachét 15 hónapig tartó felfüggesztett, Grubmüllert pedig egy év, szintén felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ítéletek még nem jogerősek.

12 ezer euró megért néhány jó szót

A volt alkancellárt a jó ismerőse, Walter Grubmüller magánklinikáját érintő jogszabálymódosítás ügyében vádolták azzal, hogy megvesztegették a jogszabály-módosítás érdekében. Ezzel egyidejűleg Grubmüller ellen is vádat emeltek vesztegetés miatt. Grubmüller 2016-ban és 2017-ben 12 ezer eurót adományozott az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ), amelynek elnöke akkor Heinz-Christian Strache volt.

 Strache sajtóhírek szerint már a 2017-es néppárti és szabadságpárti koalíciós tárgyalásokkor is támogatta, hogy Grubmüller klinikáját felvegyék a magánkórházakat támogató állami finanszírozási alapok listájára. Ez 2018-ban meg is történt, a klinika bekerült a kedvezményezettek körébe, és ezáltal közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudott szolgáltatásokat elszámolni. A szóban forgó törvénymódosítás a vádirat szerint azért léphetett hatályba, mert Grubmüller 12 ezer eurót adományozott az FPÖ-nek.

Hiába tagadták

 A vádat mind Strache, mind Grubmüller visszautasította. Claudia Moravec-Loidolt bírónő a július 6-a óta tartó tárgyalássorozaton elhangzott tanúvallomások, közvetett és közvetlen bizonyítékok értékelése után döntött a vádlottak bűnössége mellett. Indoklásában egyebek mellett elmondta, hogy Strache régóta tudott a barátja magánklinikáját érintő "igazságtalanságról" - tudniillik, hogy a klinika nem szerepel a magánkórházakat támogató állami finanszírozási alapok listáján -, mégis csak az adományozás után "aktivizálta magát". Hozzátette, "a történések kronológiája egyértelműen bizonyítja a megvesztegetés tényét".

 Heinz-Christian Strache az ítélet kihirdetése után újságíróknak kijelentette: igazságtalan és téves ítélet született, mivel véleménye szerint egyrészt a pártnak adományozott összegek soha nem őt gazdagították, másrészt a bíróság figyelmen kívül hagyta, hogy ő személyes meggyőződésből járt el a vitatott ügyben, és nem azért, mert megvesztegették volna. Ügyvédje, Johann Pauer hozzátette, benyújtják a fellebbezést a legfelsőbb bírósághoz.

Az ibizás videó, ami miatt Strache repült a kormányból

Strache egy hasonló ügy következtében veszítette el politikai befolyását is: az egykori alkancellárról és pártvezérről  Spiegel és a Süddeutsche Zeitung közölt leleplező videót. A 2017-es felvételen Heinz-Christian Strache poltikustársaival egy ibizai üdülőben tárgyal egy –magát egy orosz oligarcha rokonának mondó -  fiatal nővel. A vélhetően csaló nő elmondta, hogy a dúsgazdag családtag 250 millió eurós vagyont fektetne be Ausztriában, és megvásárolnák a Kronen Zeitung osztrák bulvárlapot is.

Strache erre kifejtette, hogy néhány újságíró megvásárlásával vagy felállításával könnyen megfelelő irányba lehetne állítani az újságot – és Heinrich Pezinát emlegette, mondán, az osztrák pénzember egy csomó újságot vásárolt fel Orbán Viktornak. 

Ahhoz hasonló médiakörnyezetet akarunk felépíteni, amilyen Orbánnak is van

-tette egyértelművé a volt alkancellár, hogy mit gondol a sajtószabadságról.

Strache arról is beszélt a (valószínűleg eleve a megzsarolásához vagy megbuktatásához készített ) felvételen, hogy pártja támogatásáért cserébe remek állami megbízásokat tudna intézni.

A videó 2019-ben került nyilvánosságra, bemutatása után egy nappal Strache lemondott alkancellári posztjáról. Vélhetően nem saját elhatározásból döntött így, hiszen Sebastian Kurz kancellár  a botrány kirobbanásakor leszögezte,  az alkancellárnak mennie kell. Kurzpt az Ibiza-ügy rövid időre magával rántotta, ám 2020-ban ismét kancellárnak választották.

(Képünkön Heinz-Christian Strache látható, még alkancellárként, Orbán Viktor társaságában.)

Figyelmébe ajánljuk