Száz felett a kabuli merényletek áldozatainak száma

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 27.

Külpol

Joe Biden azt üzente az elkövetőknek: "Levadászunk titeket és meg fogtok fizetni."

Az amerikai médiumok szerint már száz fölé emelkedett a kabuli repülőtérnél elkövetett két robbantásos merénylet és az azt követő tűzpárbaj halálos áldozatainak száma. A terrorcselekményekben tizenhárom amerikai katonák is életét vesztette az amerikai hadsereg közlése szerint.

 A The Wall Street Journal  washingtoni idő szerinti késő esti jelentése alaján a halálos áldozatok száma közben 103-ra emelkedett, miután a 13 amerikai katona mellett 90 civil is meghalt a merényletek következtében. A BBC információi szerint a sérültek száma meghaladja a 150 főt. 

A kabuli repülőtér közelében csütörtökön két öngyilkos merénylő követett el robbantást. A terrorcselekmények elkövetőjeként az Iszlám Állam szervezete jelentkezett. A hatalmat Afganisztánban augusztus közepén megkaparintó radikális tálib mozgalom is nyilatkozott a merényletekről, és elítélte azokat.

Az USA és a Nagy-Britannia is jelezte, hogy a merényletek ellenére folytatják az evakuálást, Franciaország is még több száz afgán kimenekítését tervezi a kabuli repülőtérről.

Joe Biden a merényleteket kommentálva hangsúlyozta:  az Egyesült Államok csapásokat fog végrehajtani a támadásokért felelős csoport ellen. Az elnök azt mondta, hogy az Iszlám Államhoz tartozó létesítményeket fogják megcélozni az általuk választott helyen, az általuk választott pillanatban. Úgy fogalmazott: "Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Levadászunk titeket és meg fogtok fizetni."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

   

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?