Von der Leyen Tiranában: "Albánia jövője az Európai Unión belül van"

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. szeptember 28.

Külpol

Az Európai Bizottság elnöke mielőbb megindítaná a csatlakozási tárgyalásokat.

Albánia jövője az Európai Unión belül van, és Brüsszelen múlik, hogy megkezdi-e a csatlakozási tárgyalásokat Tiranával - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden az albán fővárosban, nyugat-balkáni látogatásának második állomásán.

Albánia egyértelműen teljesített mindent, amit kértünk tőle

- hangsúlyozta a tisztségviselő, aki egy tiranai iskolát keresett fel Edi Rama albán miniszterelnökkel. "Hosszú volt az út, és most rajtunk a sor. Tartozunk ezzel az albániai fiataloknak, akik hisznek az Európai Unióban, és uniós állampolgárokként képzelik el a jövőjüket" - majd hozzátette: eltökélt szándéka a csatlakozási tárgyalások megindítása az év végéig.

Egyúttal biztosította Albániát arról, hogy Brüsszel továbbra is segíti az ország gazdasági felépülését és a koronavírus elleni oltási kampányt. Az Európai Unió eddig 430 ezer adag vakcinát adományozott Albániának.

A javarészt kedvező uniós fogadtatás ellenére Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére nem került sor Bulgária tiltakozása miatt. Szófia történelmi és kulturális nézeteltérések miatt vétózta meg, hogy megindítsák a tárgyalásokat Észak-Macedóniával, emiatt Albánia is hoppon maradt. Az Európai Unió eddig egy lapon kezelte Albánia és Észak-Macedónia csatlakozását, de Szófia akadékoskodása miatt szóba került, hogy a két ország útjai a jövőben szétválhatnak.

Edi Rama albán kormányfő kiemelte: bár az Európai Bizottság elnöke az integrációs folyamat elkötelezett híve, Tirana lehetetlen helyzetbe került a bolgár vétó miatt.

A folyamatot túszul ejtették, míg mi teljesítettük minden kötelezettségünket, és arra várunk, hogy tárgyalóasztalhoz ülhessünk az EU-val.

Háromnapos nyugat-balkáni látogatásán Ursula von der Leyen Albánián kívül Észak-Macedóniát, Koszovót, Montenegrót, Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát is felkeresi.

Október 5-én és 6-án uniós csúcstalálkozót tartanak a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, amelynek témája a Nyugat-Balkán lesz.

Címlapkép: Edi Rama albán miniszterelnök s Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Tiranában rendezett fogadási ünnepségen 2021. szeptember 28-án. MTI/AP/Franc Zhurda

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk