Zelenszkij: Az új kisebbségi törvénnyel mindent megtettünk amit az EU elvárt

  • narancs.hu
  • 2023. december 9.

Külpol

Az Unió jövő héten dönt róla, megkezdik-e a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, emiatt eltörölték a sokat kritizált nyelvtörvényt is.

„Ukrajna mindent megtett, amit elvártak tőle az európai uniós ajánlások átültetésével kapcsolatban” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Zelenszkij azután tette a kijelentést, hogy az ukrán parlament az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez fontosnak tartott törvényjavaslatokat fogadott el pénteken, köztük a kárpátaljai magyarságot is érintő kisebbségek jogairól szóló új jogszabályt, amelyben figyelembe vették Európa Tanács Velencei Bizottságának ajánlásait is.

A jogszabály engedélyezi az Európai Unió hivatalos nyelveit az osztálytermekben, politikai reklámokban és a médiában. Ennek értelmében a kárpátaljai iskolákban magyarul is folyhat az oktatás.  Az orosz viszont továbbra sem tartozik az engedélyezett nyelvek közé, bár ez talán érthető annak ismeretében, hogy épp háborút folytatnak Oroszországgal.

Irina Herascsenko parlamenti képviselő, a törvényjavaslat egyik beterjesztője hozzáfűzte, hogy az ukrán mint államnyelv tanulása kötelező lesz minden oktatási intézményben, de az oktatás uniós nyelveken is folyhat. 

A másik két elfogadott törvényjavaslat a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal létszámának növeléséről, a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökségnek a vagyonellenőrzésre vonatkozó további hatásköréről, valamint a nyilvános vagyonnyilatkozatra vonatkozó rendelkezésekről szól – írja a Reuters.

Zelenszkij mindhárom szóban forgó törvényjavaslatot azonnal aláírta, és azokat Ukrajna EU-csatlakozási kérelmével kapcsolatban kulcsfontosságú lépésnek nevezte.

„Arra számítunk, hogy Ukrajna erőfeszítéseit az Európai Unió vezetői kellőképpen értékelni fogják” – hangsúlyozta az államfő péntek éjjeli videóbeszédében.

A jövő heti EU-csúcstalálkozón fogják mérlegelni a tagállamok, hogy megkezdjék-e a tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, a döntést egyhangúlag kell jóváhagynia minden vezetőknek. Az egyik leghangosabb hang természetesen Orbán Viktor, aki határozottan nem szeretné elindítani a folyamatot, főleg az épp most rendbe tett nyelvtörvénnyel indokolva ellenkezését. Kérdés, hogy ezek után mi lesz a magyar kormány reakciója, bár az talán előre jelez valamit, hogy Orbán már az országban uralkodó korrupciót is kizáró okként hozta fel egy héten adott interjújában.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk