Elfogadta a kisebbségek szabad nyelvhasználatáról szóló törvényt az ukrán parlament

  • narancs.hu
  • 2023. december 9.

Külpol

Ezentúl magyarul tanulhatnak a diákok az ukrajnai iskolákban.

Az ukrán parlament, a Verhovna Rada 317 igen szavazattal elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvényt, amely előírja, hogy az oktatási intézmények szabadon választhatnak az uniós nyelvek közül.

Az ukrán nyelv tanulása továbbra is kötelező lesz, de az iskolákban, a médiában, a reklámokban, a politikai kampányokban és az egyetemeken szabadon használhatók a kisebbségi és az uniós nyelvek. Az Ukrajna területén őslakos kisebbségek nyelvén folyó választási kampányokhoz ukrán fordítást kell biztosítani. Fontos, hogy az új törvény nem kedvez az orosz nyelvhasználatnak.

A törvényt már Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is aláírta.

Az ukrán államvezetés az új törvénnyel az EU-s irányelveknek kíván eleget tenni. Az Unian ukrán hírügynökség azt is megjegyzi, hogy a magyar kormány a nyelvhasználatot korlátozó törvényre hivatkozva emelt vétót Ukrajna támogatása ellen. Külön megemlítik Orbán Viktor legutóbbi nyilatkozatát, amelyben kategorikusan elutasította Ukrajna EU-s csatlakozását – annak ellenére, hogy ez a legkedvezőbb esetben is évtizedes távlatban lehet.

Orbán Viktor egyébként még a hozzánk látogató Erdogannak is az ukrán nyelvtörvényről panaszkodott. Az ukrán parlament már tavaly decemberben javított a kisebbségi törvényen, akkor is EU-s nyomásra.


Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.