Elfogadta a kisebbségek szabad nyelvhasználatáról szóló törvényt az ukrán parlament

  • narancs.hu
  • 2023. december 9.

Külpol

Ezentúl magyarul tanulhatnak a diákok az ukrajnai iskolákban.

Az ukrán parlament, a Verhovna Rada 317 igen szavazattal elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvényt, amely előírja, hogy az oktatási intézmények szabadon választhatnak az uniós nyelvek közül.

Az ukrán nyelv tanulása továbbra is kötelező lesz, de az iskolákban, a médiában, a reklámokban, a politikai kampányokban és az egyetemeken szabadon használhatók a kisebbségi és az uniós nyelvek. Az Ukrajna területén őslakos kisebbségek nyelvén folyó választási kampányokhoz ukrán fordítást kell biztosítani. Fontos, hogy az új törvény nem kedvez az orosz nyelvhasználatnak.

A törvényt már Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is aláírta.

Az ukrán államvezetés az új törvénnyel az EU-s irányelveknek kíván eleget tenni. Az Unian ukrán hírügynökség azt is megjegyzi, hogy a magyar kormány a nyelvhasználatot korlátozó törvényre hivatkozva emelt vétót Ukrajna támogatása ellen. Külön megemlítik Orbán Viktor legutóbbi nyilatkozatát, amelyben kategorikusan elutasította Ukrajna EU-s csatlakozását – annak ellenére, hogy ez a legkedvezőbb esetben is évtizedes távlatban lehet.

Orbán Viktor egyébként még a hozzánk látogató Erdogannak is az ukrán nyelvtörvényről panaszkodott. Az ukrán parlament már tavaly decemberben javított a kisebbségi törvényen, akkor is EU-s nyomásra.


Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk