Orbán: Mi, európaiak nem vagyunk hajlandóak teljes jogú tagként elfogadni Ukrajnát

  • narancs.hu
  • 2023. december 8.

Külpol

A miniszterelnök szerint Ukrajna nagyon korrupt, ezért nem szabad tárgyalni az EU-csatlakozásáról.

Bár kicsit aggódthatott az ember, hogy ezen a pénteken Orbán Viktor-interjú miatt maradt, hiszen a közrádióban elmaradt a miniszterelnök szokásos kőkemény felkérdezése, de azért kicsit mindenki megnyugodhat: Orbán a francia Le Point hetilapnak adott interjút, ha már soronkívül találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel, akivel főleg Ukrajnáról beszélgettek. A végeredményt a Népszava szemlézte.

Bár a találkozóról még nem hoztak nyilvánosságra részleteket, az interjúból elég egyértelmű, mi a magyar álláspont: szerinte jogi szempontból az tulajdonképpen nem vétó, hogy Magyarország nem akar szavazni az ukrán EU-csatlakozás kérdésében. „Mondjuk úgy, hogy nem járulok hozzá ahhoz, amit rossz döntésnek tartok. Az én elképzelésem Európáról az, hogy ha nem ért egyet mindenki, akkor nincs döntés” – mondta.

„Ukrajna köztudottan a világ egyik legkorruptabb országa” – tette hozzá.

Ezek után a gazdaságot vette elő, ugyanis ő úgy számol, Kijev EU-csatlakozásával Franciaországnak évi 3,5 milliárd euróval kéne többet fizetni a közös kasszába.

A miniszterelnök valami trükkös módon ráadásul ezúttal nemcsak a magyarok általános véleményének tolmácsolójaként hivatkozott magára, hanem már egész Európa nevében beszélt:

„Mi Európaiak nem vagyunk hajlandóak teljes jogú tagként elfogadni Ukrajnát” 

– mondta.

Hétfőn Orbán Viktor levelet írt Charles Michelnek, amiben azt kéri az Európai Tanács elnökétől, hogy vonja vissza döntését, és vegye le a decemberben esedékes uniós csúcs napirendjéről Ukrajna csatlakozási tárgyalását.

Az már egész más kérdés, hogy ez a szavazás valójában nem Ukrajna tényleges EU-csatlakozásáról szól, hanem a tárgyalások megkezdéséről. Arról, hogy ez mennyire nem egyenes út az EU-ba, több ország is tudna mesélni Moldovától kezdve egészen a Balkán jelentős részéig.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk