Zelenszkij: Putyin tapsban törne ki, ha Biden távolmaradna a svájci békecsúcstól

  • narancs.hu
  • 2024. május 28.

Külpol

Ukrajna elnöke szerint nagyon fontos lenne, hogy az Egyesült Államok a legmagasabb szinten vegyen részt a találkozón. 

Volodimir Zelenszkij szerint Joe Biden amerikai elnöknek mindenképpen részt kellene vennie júniusi svájci békecsúcson, amin eddig 90 ország erősítette meg részvételétírja az Ukrainska Pravda. Ukrajna elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján tette ezt az állítást.

„Tudom, hogy Amerika támogatja a csúcstalálkozót, ám azt nem tudjuk, milyen szinten. Véleményem szerint a békecsúcsnak és az összes vezetőnek szüksége van arra, hogy ott legyen Biden elnök. Távolmaradását egyedül Putyin tapsolná meg, méghozzá személyesen, álló éljenzés közepette”

– mondta.

Az ukránok várják még Kína, Brazília és több afrikai ország csatlakozását is.

Zelenszkij természetesen Orbán Viktort is meghívta a svájci békecsúcsra, de erről Gulyás Gergely azt mondta, minden ilyesmi meghívást érdemes megfontolni, a kormány problémája ezzel viszont az, hogy „ha nincsenek ott a háborúzó felek, sok értelme nem lesz”.

Ez főleg azért érdekes, mert 2022-ben Orbán Viktor például békefórumként adta elő a Türk Tanács üzbegisztáni ülését, amin részt vett, akkor az sem zavarta, hogy se orosz, se ukrán résztvevője nem volt a találkozónak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.