Zelenszkij sürgeti, hogy az orosz olajra is vessenek ki szankciókat

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 1.

Külpol

Az ukrán elnök azt is mondta, azokat a cégeket és országokat is szankcionálni kell, amelyek kisegítik az orosz olajkereskedelmet. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat éjjel nyilvánosságra hozott videójában azt mondta: eddig mintegy 23 ezer orosz katona vesztette életét a február 24-én kezdődött ukrajnai háborúban, az ukránok több mint ezer orosz tankot és csaknem 2500 katonai járművet tettek harcképtelenné.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy az oroszok erőt gyűjtenek a kelet-ukrajnai támadásokhoz, megerősítették Harkiv régióban állomásozó csapataikat, és fokozni akarják a nyomást a Donyec-medencén. Az ukrán elnök videóüzenetében oroszul szólította meg az orosz katonákat. Arra kérte őket, hogy tegyék le a fegyvert, mert jobban járnak, ha hazatérnek, mint ha ukrán földön meghalnak. Rámutatott: még az orosz tábornokok is több ezres veszteségre számítanak, és erről szerinte a katonáknak nem beszélnek. 

Zelenszkij szerint Oroszország próbálja új katonákkal feltölteni azokat az egységeket, amelyek nagy veszteségeket szenvedtek a háború első heteiben. Ugyanakkor az újoncok kevés motivációval és harci tapasztalattal rendelkeznek – jegyezte meg.

Az ukrán elnök videóüzenetében kitért arra is, hogy

elvárja, hogy a közeli jövőben az orosz olajra is szankciókat vessenek ki, illetve minden olyan cégre és országra is, ami kisegíti az orosz olajkereskedelmet. 

Zelenszkij kitért arra is, hogy az olajszankcióknak az olajkeverékekre is vonatkoznia kell, hogy ezzel se tudják megkerülni a szankciókat. "Véget kell vetni az orosz háborús terrorgépezet szponzorálásának" – hangsúlyozta. 

Zelenszkij üzenetében beszélt arról is, hogy tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel, Boris Johnson brit miniszterelnökkel és Ignazio Cassis svájci elnökkel is, utóbbival az újjáépítésről, Zelenszkij ugyanis azt ígérte, hogy a visszafoglalt területeken minél hamarabb helyreállítják az életet, folyamatosan zajlik az aknamentesítés. 

Boris Johnson brit miniszterelnök pedig szombaton további brit hadieszközök szállítását ígérte Ukrajnának. A Downing Street közlése szerint Johnson és Zelenszkij telefonos megbeszélésén az ukrán elnök előterjesztette, hogy milyen felszerelésre van szükség Ukrajna védelméhez, Johnson pedig megerősítette, hogy Nagy-Britannia folytatja Ukrajna katonai támogatását annak érdekében, hogy az ukránok megkapják az önvédelemhez szükséges eszközöket.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán erők főparancsnoka Facebook-oldalán vasárnapra virradóra azt írta: az ukrán hadseregnek mihamarabb át kell állnia a szovjetről a nyugati fegyverekre. A folyamat az amerikai hadsereggel összehangolva zajlik – tette hozzá Zaluzsnij, miután telefonon egyeztetett Mark Milley-vel, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével.

Joe Biden amerikai elnök korábban bejelentette: szeretné, ha az Egyesült Államok további 33 milliárd dollárral támogatná Kijevet. Ennek nagy része katonai segély formájában érkezhet meg az országba. Washington a háború kezdete óta több mint 3,7 milliárd dollár értékben ígért és szállított fegyvereket és lőszereket Ukrajnának.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk