Macron: Franciaország még több fegyvert küld Ukrajnának

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. április 30.

Külpol

A frissen újraválasztott francia elnök telefonon egyeztetett az ukrán államfővel.

Franciaország növeli az Ukrajnának nyújtott katonai és humanitárius segítséget – közölte Emmanuel Macron francia elnök szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott telefonbeszélgetése során.

Macron ismételten hangoztatta "nagy aggodalmát" az ukrajnai városok elleni orosz tüzérségi támadás és a délkelet-ukrajnai Mariupol kikötővárosban kialakult "elviselhetetlen helyzet" miatt – áll a francia elnöki palota közleményében.

Az ukrán elnök köszönetet mondott "a nagy mennyiségű katonai felszerelés küldéséért, amely hozzájárul az ukrán ellenálláshoz". Macron közölte, hogy megnövelik ezt a támogatást ugyanúgy, mint a Franciaország nyújtotta humanitárius segítséget.

A francia szakértők küldöttsége folytatja a munkáját; bizonyítékok gyűjtésében vesz részt, hogy megakadályozza a büntetlenséget és lehetővé tegye az orosz agresszió keretében elkövetett bűnök miatti nemzetközi ítélethozatalt – mondta Macron.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Csehország és más szövetségesek több száz, nagy hatótávolságú tüzérségi eszközt szállítottak Kijevnek, hogy segítse a Donyec-medencei orosz offenzívával szemben. Párizs korszerű Caesar önjáró löveget szállít Ukrajnának.

Az elnöki hivatal szombati közleménye szerint a francia humanitárius segítség keretében eddig több mint 615 tonna felszerelést – orvosi eszközöket, kórházak számára áramfejlesztőket, élelmiszert, elszállásoláshoz szükséges felszereléseket és mentőautókat – szállítottak Ukrajnába.

Macron hangsúlyozta, hogy "a második elnöki mandátuma során aktívan kíván munkálkodni Ukrajna szuverenitásának és területi épségének a helyreállításán, továbbra is szorosan együttműködve az európai partnerekkel és szövetségesekkel". Arról is szólt, hogy Franciaország továbbra is kész hozzájárulni egy olyan szerződés megkötéséhez, amely biztonsági garanciákat nyújt Ukrajnának.

Macron közölte Zelenszkijjel, hogy "aggódik" a csütörtöki kijevi tüzérségi támadások és a "mariupoli elviselhetetlen helyzet" miatt, amely annak ellenére folytatódik, hogy több ízben is felszólították az orosz elnököt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk