Nem fér össze a műemléki védettséggel az agrárminisztérium bontása

  • narancs.hu
  • 2020. december 18.

Kultúra

Művészettörténészek tiltakoznak a Földművelésügyi Minisztérium Kossuth téri épületének tervezett felújítása ellen.

December elején a Válasz Online írta meg, hogy a kormány Steindl Imre Programjának keretében úgy újítanák meg a Földművelésügyi Minisztérium kossuth téri palotáját, hogy először félig lebontják az épületet, majd az elbontott részeket visszaépítik.

A Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete, a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat, az MTA Művészettörténeti Bizottsága valamint az ÓVÁS Egyesület most közös nyilatkozatban tiltakozik a nyilvánosságra került tervek ellen. 

Szerintük az épület felét megsemmisítő bontás "kiemelten védett műemlékben nem elfogadható. Fokozottan érvényes ez, ha az építtető maga az állam." 

Mint írják, "a beavatkozás mértéke összeegyeztethetetlen a műemléki védettséggel, az épület azonosságát tiszteletben tartó szemlélettel. Nem a funkcionális megújulás igénye, annak mértéke, nem is elsősorban az alkalmazott szerkezetek és anyagok kifogásolhatók, hanem az, hogy a beavatkozás nincs tekintettel a történeti épületnek eddigi, a lehető legteljesebb megőrzésen, a szükséges cseréken, és hozzátételekkel való bővítésen alapuló fejlődésére."

Szerintük a műemlékek helyreállítása során elkerülhetetlen kompromisszumok "elfogadható tartalmát a szakágak közötti hosszas egyeztetés, a minden szempont érvényesülését figyelembe vevő tervezés hozhatja meg. Ezt a folyamatot ösztönözheti és segítheti egy kompetens műemléki hivatal, egy a szakmai felkészültségét, alkalmasságát felmutatni tudó, független hatóság és a tagjaiban jól összeállított műemléki tervtanács."

Figyelmébe ajánljuk