Orbán maga mondta a gyászbeszédet Jankovics Marcell temetésén

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 22.

Kultúra

A miniszterelnök arról beszélt, évekig nem értette, Jankovics miért nem vág vissza azoknak, akik félrelökték. 

Kedden délután a budapesti Farkasréti temetőben temették el az életének 80. évében, május 29-én elhunyt Jankovics Marcellt, a nemzet művészét, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőt. A temetést az M5 élőben közvetítette, a búcsúbeszédeket Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Szemadám György képzőművész, az MMA rendes tagja és Orbán Viktor miniszterelnök mondták. 

Orbán az MTI beszámolója szerint azt mondta, "Jankovics Marcell küldetése az volt, hogy megmutassa, miért harcolunk". Arról beszélt, hogy

"amikor eljött a mi időnk", hosszú évekig értetlenkedett és várta, hogy Jankovics Marcell visszavágjon azoknak, akik korábban kiszorították és félrelökték.

Elégedetlenkedett és sürgette, hogy mire vár még, és elmondása szerint évek kellettek, hogy megértse, hiába vár, mert Jankovics Marcellnek más küldetése volt - magyarázta.

Jankovics Marcell temet?se

 
 
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Orbán szerint Jankovics küldetése abban állt, hogy "megmutassa, miért harcolunk, mit kell megvédenünk", hogy a harc "ne keményítse meg végzetesen a szívünket", és a legdurvább csatákban is emberek maradhassunk. Megmutatta, hogy nem a legyőzendő ellenfél számít, hanem azok, akikért és amiért valóban harcolunk; figyelmeztetett, hogy hiába aratjuk sorban a győzelmeket, ha nem vigyázunk, a kultúránk örökre eltűnik.

Jankovics Marcell szerinte az egyik utolsó polihisztor volt, akit a földünk a hátán hordott, lenyűgöző életművet hagyott hátra - mondta Orbán, kiemelve, hogy mennyi minden fért bele a művész életébe, és hogy képes volt 23 évet áldozni Az ember tragédiájára.

Az igazi ajándék, a valódi hőstett maga a végeredmény, hiszen olyan művet adott ki a kezéből, hogy a rászánt évek minden egyes napja és az érte folytatott küzdelem megérte - tette hozzá a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy Jankovics Marcell számára magyarnak lenni, magyar nyelven beszélni nem állapotot, hanem rangot jelentett.

Hitte, hogy a magyar kultúra joggal tart igényt a világ figyelmére, és eszébe sem jutott, hogy a nyugati világ ízlésére átcsomagolva tegye emészthetővé.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy megszületni és meghalni is nehéz, jól meghalni különösen az, de a keresztényeknek segítségükre siet az Úristen, aki összeköti a termékeny, dolgos életet a jó halállal. Ha teljesítjük a küldetésünket, megkímél attól, hogy az életet hiábavalóságnak tartsuk, a halált megsemmisülésként rettegjük - mutatott rá.

Ha sikerül megtanulni, amit lehet, megalkotni, amire képes vagy és visszaadni mindent, amit kaptál, jó halálod lesz - fogalmazott a miniszterelnök.

Jankovics Marcell temet?se

 
 
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Vashegyi György búcsúbeszédében hangsúlyozta: emberfeletti alkotások létrehozója, felfoghatatlan nagyság távozott. Jankovics Marcell nem csupán hatalmas és kivételes, szinte páratlan gazdaságú életművet hozott létre, hanem művészete rendkívüli erejével teljes magyar generációkat nevelt a jóra, a szépre, az igazra, mindenekelőtt a múlt megismerésére mély nemzetszeretete által.

Szemadám György Jankovics Marcell barátai - mások mellett Péterfy László szobrászművész és Hoppál Mihály néprajztudós - nevében búcsúzott. Mint elmondta, Jankovics Marcell minden egyes filmjében rejtett önarcképet lát: "a szememben ő volt János vitéz, Sisyphus, a népmesék legkisebb királyfia, a Fehérlófia Fanyűvője és Az ember tragédiája Ádámja is".

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk