Tartalom

(1996-05-09)

Egotrip

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Jó, hogy pont ebben a rajzfilmben lehetek mellékszereplô, ahol május van, borul a hormonháztartás, és még az osztódás legmegátalkodottabb elkötelezettjei is az ivaros szaporodás feltétlen hívévé szegôdnek erre a rövid idôre, leverik a garázs ajtajáról a berozsdált lakatot, elôhozzák a világosbarna Wartburgot, és lehúzott ablakok mellett nekivágnak az orgonaillatú estének, hátha ez az a nap. A kínai teniszcipô érzékeny talpa a gázpedálra feszül, a 0,8 atmoszférás kerekek könnyedén araszolnak át a télrôl itt maradt bukkanókon, suhan a vas, a rádióban pedig éppen az Erdei hülye és a Biotramváj felejthetetlen slágere szól, amibôl megtudhatjuk, hogyan lehet némi szeretettel és egy mosollyal átvágnunk magunkat az élet nehézségein.

Egotrip

Turcsányi Sándor: Láthatás

Hát, a dörögdi kocsma, a Négytüdejű, az volt csak az igazi. Ahol az Eta meg a Babi mérték az ürmöst.

Publicisztika

Publicisztika

Kôszeg Ferenc: Titkosszolgálati felelgetôs (Mi is a szenzáció?)

A közvélemény, sôt a sajtó egy része is úgy hiszi, hogy az adatvédelmi biztos kritikus összegzése a Nemzetbiztonsági Hivatal (NbH) úgynevezett biztonsági ellenôrzéseirôl - vadonatúj szenzáció. Egy újszülöttnek, persze, mint tudjuk, minden vicc új. A Magyar Nemzet (április 26-án) az adatvédelmi biztos közleménye alapján arról értesíti olvasóit, hogy a nemzetbiztonsági eljárás 797 személy esetében jogszabálysértô volt. Az ellenzéki lap feltehetôleg úgy véli, a jogsértés a mai kormány miniszterének sara: "a tények teljes körű feltárását" és "a személyes felelôsség körültekintô tisztázását" igényli. Meglehet, elfeledte, hogy egy évvel ezelôtt a felelôsségnek nemhogy a tisztázását, de még a megállapítását is - éppen az ellenzék akadályozta meg.

Publicisztika

A zöldségesmaffia a politikában

Nem biztos, hogy most már annyira sürgôs lenne eldönteni, hogy a magyarországi szervezett bűnözés összefonódott-e a politikával (tehát a politikusokkal, tehát, hogy például a keresztapa gyűrűjét az esküvôkön és egyéb rendezvényeken szájukkal illetik a pártok vezetô tisztségviselôi és a többi). Ha eddig nem ment, most már talán el sem kell kezdeni kideríteni az igazságot, erre a kis idôre.

Publicisztika

Szegény kém

A US News and World Report május 13-ra keltezett számában lapunk alkalmi szerzôje, Charles Fenyvesi és munkatársnôje, Victoria Pope a CIA és a KGB eddig zárolt dokumentumai közötti több hónapos kutatás alapján, nem csak két, egymástól független forrásra hivatkozva, arra a következtetésre jutott, hogy Raoul Wallenberg, a magyar zsidók tízezreit megmentô svéd diplomata a CIA jogelôdje, az OSS informátora volt. Munkájukat bizonyára lehet módszertani vagy forráskritikai alapon bírálat tárgyává tenni, de ismerve az amerikai sajtó alaposságát, nehéz feltételezni, már csak a ziccer nagysága miatt is, hogy akár a szerzôk, akár a szerkesztôség megkockáztatta volna a tévedés könnyen igazolható lehetôségét. A svéd külügyminisztérium tiltakozott, és cáfolta a hírt, aztán a magyarországi Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivôje is a diplomata emlékének bemocskolásával, lejáratási szándékkal vádolta meg a szerzôket és a lapot. Hétfôn, lapzártánk idején a rádió Krónika című műsora már azzal jött, hogy Wallenberg valóban adott információt az OSS-nek, de soha nem fogadott el ezért áfás számlát, aztán meg azzal, hogy amerikai szakértôk szerint nem is Wallenbergrôl, hanem az amerikai menekültiroda svédországi képviselôjérôl van szó, vele tévesztették össze a diplomatát.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

E büntetôpolitikai elmélkedés valódi súlyát talán még nem is sikerült megtapasztalnom. Hiszen sem aktív politikus, sem rajtacsípett drogos nem vagyok, de a Fidesz - MPP legújabb javaslata a "kábítószer elleni társadalmi küzdelem" megreformálásához, nem hagy nyugodni. Lejjebb akarják tenni ugyanis a lécet. Azt akarják kortársaim, hogy én mint esetleges fogyasztó ne a vétkezôk, hanem a bűnözôk közé tartozzak. Így aztán ôk jobban nyakon csíphetik a dealereket, akik viszont tuti bűnözôk, hiszen e társadalmi kór terjedését ôk teszik lehetôvé. Itt aztán egyszerre több kérdés is felmerül.

Belpol

Belpol

Fókusz (Protect-B mérgezés Kazincbarcikán)

Néhány nap alatt mintegy harminc - többségében roma - gyereket szállítottak a kazincbarcikai kórházba azzal a gyanúval, hogy ettek a város különbözô köztereire kihelyezett patkányméregbôl. A gyors orvosi beavatkozást és az ellenméreg beadását követôen mindegyik gyermek tünetmentessé vált. Szakemberek véleménye szerint a véralvadást okozó, a Zizi cukorkához hasonló méregbôl nagyjából hárommaréknyit kell megenni ahhoz, hogy mérgezést okozzon.

Belpol

Nem elég, hogy magyar (Andrew Vajna filmcézár)

Mint vándorcirkusz egy húzós pikareszkben: a társulat csomagolt, a bohóc integetett, a kismajom szaltózott, a porbafingók rohantak a stráfkocsik után, hüppögött a masamód, még ma is, haragszik a katona. 29-én volt a fájront, s mi még elkaptuk egy szóra a fônököt, mondja csak, Miszter. Andrew Vajna pont olyan, mint "B" kategóriás filmekben (ô ilyet nem csinál) a mogul. Szájában kilométeres, kézzel sodort, még szép, szivar, zsebében a világ. Az ilyen csávó általában litván, alacsonyabb költségvetés esetén lengyel (azokból nagyobb odaát a felhozatal). Minden stimmel. Hollywoodi emberünk: magyar, az is egy egzotikus nép. 56-os, tizenkét évesen vitték a szülei. Ilyen háttérrel és ilyen karrierrel már szokás nem beszélni magyar. Nála ez másképpen van, és ez nagyon meggyôzô. Beszélgetésünk jól indult, költözik az Evita.

Belpol

Oroszok kisebbségben: A birodalom seprôje

Húsz-, más becslések szerint huszonötmillió orosz került kisebbségbe a Szovjetunió széthullása után. Vannak köztük fasiszták és demokraták, volt KGB-tisztek és az új nemzeti államok iránt a végsôkig lojális ôslakosok, öntudatlan homo sovieticusok és magasan kvalifikált értelmiségiek. És ha nem is biztos, hogy mindenütt balhé lesz miattuk, az azért sejthetô, hogy az elkövetkezô években sok szépet hallunk még felôlük a hírekben. A Magyar Narancs két riportere az MTV Tranzit című közép-európai magazinjának közreműködésével járta be a volt Szovjetunió európai részeit.

Belpol

Vállalkozóból terrorista: Egy túszejtés motívumai

Félidejéhez érkezett a terrorcselekmény elkövetésével és más bűncselekményekkel vádolt debreceni vállalkozó, Papp Illés, valamint a másodrendű vádlott, Szilágyi István volt debreceni Postabank-igazgató büntetôpere. Utóbbit kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel vádolta meg a Hajdú-Bihar megyei fôügyészség. Papp Illés 1994. október 19-e óta elôzetes letartóztatásban van, míg Szilágyi István szabadlábon védekezhet.

Belpol

"Születésnap, osztálytalálkozó" (Illés ´96)

Május 10-én, 11-én és 17-én a Budapest Sportcsarnokban újra játszani fog az Illés zenekar. 1973-as felbomlása óta két alkalommal adott nyilvános koncertet: 1981-ben a Sportcsarnokban és 1990-ben a Népstadionban. Vajon mi késztette a mostani fellépésre, s milyen hatással volt erre Szörényi Levente és Bródy János ideológiai távolságtartása - errôl beszélgettünk Illés Lajossal, Szörényi Leventével és Bródy Jánossal.

Külpol

Külpol

Közel-Kelet: Csendkampány

Változnak az idôk: egy olyan katonai akció, mint amilyen a Libanon elleni rakétatámadás, valaha sokba került Izraelnek: elôször a renoméja lett oda, aztán számolgathatták a Galileára kilôtt Katyusákat meg a széles nagyvilágban elkövetett merényleteket izraeli és zsidó intézmények ellen. Most meg, mintha a 102, valószínűleg tényleg civil libanoni áldozatot követelô akció hozta volna meg a megoldást.

Külpol

Libanon mint ország: Van és nincs

Híd és kapocs a Nyugat és a Közel-Kelet között, a keleti mediterrán térség Svájca, virágzó üzleti és bankközpont, vallások és kultúrák termékeny együttélése. Ezt remélte az országáról sok libanoni, művelôdve, gazdagodva folyamatosan, egészen a hetvenes évek közepéig. Most pedig már évek óta szinte csak egy-egy Izrael elleni Hezbollah-akció és az ezeket követô izraeli megtorló lépések helyszíneként hallani az országról; az sem világos, létezik-e még valójában, létezhet-e újra valaha is.

Könyv

Könyv

Befutó

Nem a százméteres gátfutás hajrájáról van szó, hanem arról a nagyjából ugyanolyan hosszú filmszalagról, mely az idei Mediawave vetítéseit bevezette. Mi lehet ebben érdekes? - hiszen egy fesztivál szignálja ritkán akar emblematikus lenni, ritkán készül műalkotásigénnyel, sokkal inkább a figyelem konszolidálásának praktikus szándékával. A tárgyalt szignál készítôje - rendhagyó módon maga Ravazdi Jenô fesztiváldirektor - is így nyilatkozott műve indítékáról, mégis, ez a föltűnôen hosszúra, mintegy három és fél percre nyúlt befutó filmszalag több figyelmet érdemel.

Zene

Zene

Pesti Színház: Kesztyűjáték (Goldoni: A legyezô)

Semmi, de semmi nincs a színpadon. Se díszlet, se kellék. Tizennégy szék és csipkeváros a színfalakon. Ennyi a játék kerete. Maga a címszereplô, a legyező is stilizáltan jelenik meg, egy piros kesztyű képében.

Film
Tudomány

Tudomány

Földnapi jegyzetek: Vesszen a klímaváltozás!

Két héttel vagyunk a Föld Napja után. Április 22-én a fôpolgármester - kényszertaxis múltját hasznosítva - locsolókocsival végigjárta a fôvárost. Az Erzsébetvárosban a kerületi polgármester felszólítására kipucolták a Király utcát - a többiben marad a több tonna kutyagumi -, a Feneketlen-tónál futóversenyt szponzorált a McDonald´s. A biciklisták megismételték évi rendes tiltakozásukat, több kerékpárutat követeltek. Ennyi. Egy hét alatt az összes public relations-kampány feledésbe merült.

Sport

Sport

Bajnok az Ajax: Isten fiai

A Fradi rémálmainak fôszereplôje, a magyar foci európai integrációs törekvéseinek szertefoszlatója 26. alkalommal nyerte el a holland bajnoki címet 6 ponttal a PSV Eindhoven, 20 ponttal a Feyenoord elôtt, 97-24-es gólkülönbséggel.

Előző lapszámok

Összes korábbi lapszám