Hírösszefoglaló

  • 1996. május 9.

Belpol

Bosznia: hosszabb IFOR-mandátum?
Hans van den Broek, az Európai Unió külügyi biztosa szerint az amerikai csapatok távozása után európai haderônek kellene békefenntartó tevékenységet folytatnia Boszniában, mivel az IFOR-erôk ez év végi távozása után veszélybe kerülhet az ország újjáépítése. Broek szóvivôje közölte, hogy a javaslat a politikus egyéni véleménye, nem az Európai Bizottságé. Vasárnap Alija Izetbegovic bosnyák elnök miniszterelnöke társaságában a boszniai szerb települések által körbevett Gorazdéba látogatott, ahol kijelentette, hogy a boszniai muzulmánok készek folytatni a harcot, amíg a teljes ország fel nem szabadul. Közben a boszniai szerbek kijelentették, hogy nem hajlandók kiadni Radovan Karadzicot és Ratko Mladicot a hágai bíróságnak. Carl Bildt európai közvetítô a kosovói kérdés mielôbbi rendezésére szólította fel Belgrádot.

Orosz zsidók: korlátozás Az oroszországi zsidók fellépnek a hatóságok törekvései ellen, ha azok megpróbálják korlátozni az Izraelbe való kivándorlást - jelentette ki Pinchas Goldschmidt moszkvai fôrabbi, aki nyilatkozatával arra reagált, hogy az orosz igazságügyi minisztérium bezáratta a zsidók kivándorlását is szervezô Jewish Agency (Szochnut) nemzetközi szervezet irodáit a zsidók által sűrűn lakott távol-keleti Birobidzsán Autonóm Területen. A Szochnut 1989 óta mintegy 600 ezer zsidót segített hozzá, hogy elhagyhassák a Szovjetuniót, illetve utódállamait, így a moszkvai fôrabbi a kivándorlást korlátozó intézkedésként értékelte az irodák bezárását. Moszkvában azzal indokolták a döntést, hogy a Szochnut irodái még nincsenek hivatalosan bejegyezve.

Magyar-szlovák vita Hétfôn Michal Kovác szlovák államfô aláírta a magyar-szlovák alapszerzôdés ratifikációs okmányait, amelyeket a pozsonyi parlament által elfogadott, sokak által vitatott kiegészítô függelékek nélkül terjesztettek elé. Néhány nappal ezt megelôzôen Vladimír Meciar kormányfô még Budapestet tette felelôssé a ratifikációs okmányok cseréjének elmaradásáért. Kovács László külügyminiszter azonban kijelentette: Budapestet nem lehet felelôssé tenni az okmánycsere elhúzódásáért, hiszen éppen szlovák részrôl maradt el mind ez idáig az okmány hatályba léptetése. A hét végén egyébként nagy valószínűséggel robbantásos merényletet kíséreltek meg a szlovákiai Magyar Kereszténydemokrata Párt elnöke, Bugár Béla ellen: Bugár somorjai házának közvetlen közelében kézigránát robbant.

Wallenberg nem volt ügynök A Magyar Narancsnak nyilatkozva Raoul Wallenberg egykori tolmácsa, Wimmer Gyuláné cáfolta azt a korábban már felröppent (és cáfolt) hírt, amelyet a US News and World Report amerikai hírmagazin közölt: a második világháború alatt állítólag az amerikai hírszerzésnek dolgozott a svéd diplomata, aki annak idején Budapesten zsidók ezreinek életét mentette meg. Wimmerné szerint csak a Wallenberget elhurcoló szovjetek terjesztették, hogy a diplomata svéd "kém" volt. Az amerikai lap két munkatársa, Charles Fenyvesi (akinek a Narancsban is több ízben jelentek meg írásai) és Victoria Pope több ezer, korábban titkos dosszié fél évig tartó áttanulmányozása után jutott arra a következtetésre, hogy Wallenberg amerikai ügynökként kapcsolatot tartott a magyar antifasiszta ellenállással, és fontos információkkal látta el Washingtont. Amerikai szakértôk szerint azonban nem Wallenberg, hanem az amerikai menekültiroda svédországi képviselôje - akivel a svéd diplomata kapcsolatban állt - dolgozott a CIA elôdének ügynökeként, ebbôl származhatott a félreértés. A svéd kormány kategorikusan cáfolta a hírt, a magyar Raoul Wallenberg Egyesület pedig közleményében "rágalomnak" nevezte az amerikai értesülést.

ORTT: sorsolás zavarokkal Múlt pénteken - kisebb közjáték után - 120 érdekképviseleti és civil szervezet közül kiválasztották azokat, amelyek képviselôt delegálhatnak a három közszolgálati médium kuratóriumaiba. (A jogszabály kategóriákra osztotta az egyes területeket, így például külön csoportban vannak a történelmi egyházak és az emberi jogi szervezetek. A szervezeteknek minden évben egymás között kell eldönteniük, hogy melyikük képviseli a kategóriát.) A Magyar Rádióba delegálandó emberi jogi csoportban a szervezetek nem tudtak egymás között megállapodni, ezért sorsolással döntöttek; itt az Európa Házat húzták ki, ami vitát kavart, mert Fónay Jenô, a Pofosz elnöke megállapította: az Európa Ház nem is szerepelt a regisztrációs listán. Ezt a közjegyzô és a szervezet képviselôje azzal magyarázta, hogy "gépelési hiba" történt, hiszen az Európa Ház határidô elôtt, idôben jelentkezett. A többi nemzeti, etnikai, szakmai és nyugdíjas szervezet delegálása rendben zajlott.

Gandhi Gimnázium: bôvítés A Roma Sajtóközpont információi szerint elhárultak az akadályok a pécsi Gandhi Gimnázium bôvítése elôl, így mintegy 210 millió forintos, a kormány által biztosított keretbôl bôvíteni tudják az ország elsô, fôleg cigány gyerekek középfokú képzésével foglalkozó iskoláját. Az átalakítást az igazgató Bogdán János szerint még ebben az évben be kell fejezni ahhoz, hogy a Gandhi alkalmas legyen új évfolyamok fogadására. A támogatás összegébôl a Mecseki Szénbányáktól újabb épületeket vásárolnak és alakítanak át. A 210 millió forint átutalásával azért késlekedtek eddig, mert a gimnáziumnak hónapok óta húzódott a közalapítványi bejegyzése, ami feltétele volt a támogatás folyósításának.

Újságírók elleni erôszak A sajtószabadság világnapján az Európa Tanács miniszteri tanácsa aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a világon egyre több támadás irányul az újságírók személyes biztonsága és szabadsága ellen. A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) kimutatása szerint tavaly ötven újságírót öltek meg háborús övezetekben vagy azokon kívüli merényletekben; az idén húsz ilyen gyilkosság történt. Tavaly több mint 180 újságíró ült a világ különbözô börtöneiben, több, mint valaha. Az Európa Tanács nyilatkozatban szólította fel a világ kormányait: ne akadályozzák és ne is késleltessék az információk terjedését; a strasbourgi állásfoglalás szerint a hatalomnak csak akkor van joga beavatkozni a sajtó munkájába, ha "a nemzet léte forog kockán". (Képünkön egy dán forgatócsoport sofôrje a Dél-Libanont ért izraeli légitámadás után.)

Berlin önálló marad Bár a két és fél milliós német fôvárosban lakók többsége áldását adta rá, a közel kétmillió lakosú brandenburgiak 63 százalékos többsége elvetette a két tartomány fúzióját. Manfred Stolpe, Brandenburg tartomány szociáldemokrata miniszterelnöke mély csalódottságának adott hangot. Az egyesítést szorgalmazta a berlini fôpolgármester, a kereszténydemokrata Eberhard Diepgen is, aki az olcsóbb és áttekinthetôbb közigazgatás ígéretével kampányolt. Az egyesülés ellenzôi - legfôképpen a posztkommunista PDS - azonban arra hivatkoztak, hogy Berlin túlsúlyban lesz majd a közös tartományban, és hogy a brandenburgiakkal akarják megfizettetni Berlin 30 milliárd márkás adósságát.

Morze

Az USA globális vezetô szerepének további vállalását szorgalmazta - a visszahúzódás és elszigetelôdés helyett - az amerikai nemzetbiztonsági fôtanácsadó. Anthony Lake a republikánusokkal szemben úgy látja: a nemzetközi segítségnyújtással bôvülnek a külföldi piacok, és ez az amerikaiak jólétét is növeli.

Bosnyák-amerikai gazdasági, műszaki és oktatási megállapodást írtak alá Szarajevóban. Korábban az USA vállalta, hogy az idén 282 millió dollárral segíti a boszniai újjáépítést.

Csehországban az idén 8,6 százalékos infláció és a bruttó hazai össztermék (GDP) 5,4 százalékos növekedése várható. A cseh statisztikai hivatal azonban azzal számol, hogy tovább romlik a külkereskedelmi mérleg, és a hiány 135 milliárd koronára nô az idén.

A Global 2000 ökoszervezet szerint a mohi atomerômű befejezése sem környezetvédelmi, sem gazdasági szempontból nem indokolt, így a német Siemens cégnek le kellene állnia a szlovákiai munkálatokkal. A mohi erômű egyetlen nyugati országban sem kapna működési engedélyt - állítják a környezetvédôk.

Berlinben május 1-jén szokás szerint az idén is összecsaptak az autonómok és a kommunisták a rendôrökkel. A rendôrség 200 "forradalmi tüntetôt" vett ôrizetbe.

Az olasz kommunisták támogatják a Romano Prodi vezette balközép kormány megalakulását, hogy megszilárdítsák a jobboldal felett aratott gyôzelmet - jelentette ki az ortodox Rifondazione Comunista vezetôje, Fausto Bertinotti.

A francia szélsôjobb vezetôje, Jean-Marie Le Pen az európai radikális jobboldali pártokat összefogó, azok akcióit koordináló közös szervezet létrehozását vetette fel. A Nemzeti Front sajtóértekezletén ott volt Csurka István, a MIÉP elnöke is.

Az Amnesty International jelentése szerint Kína börtöneiben és rendôrségein széles körben elterjedt a foglyok kínzása és néha halálukat okozó bántalmazása. Peking az ENSZ-nek most átadott okmányában azt ígérte, hogy fokozza a harcot az ilyen gyakorlat ellen.

Az USA-ba szökött és ott menedékjogot kapott Liu Kuang kínai ellenzéki, az 1989-es Tienanmen téri diáktüntetések egyik szervezôje. A 34 éves Liut a hatóságok annak idején bebörtönözték, kiszabadulása óta pedig megfigyelés alatt tartották.

Iránban vallási fanatikusok az utóbbi idôben többször bántalmaztak kerékpározó nôket (így Rafszandzsani elnök lányát is). Szerintük ugyanis az iszlám vallással összeegyeztethetetlen bármiféle nôi sport.

Kolumbiában a Legfelsôbb Bíróság elrendelte Orlando Vasquez Velasquez fôügyész letartóztatását. A fôügyész állítólag már hivatalba lépése elôtt vesztegetési pénzeket kapott Calí és Medellin drogmaffiáitól.

Az FBI, az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal emberei összehangolt akció keretében, öt nagyvárosban ôrizetbe vettek 15 gyanúsítottat, akik szerintük a Mexikói Szövetség nevű kábítószercsempész-hálózatnak a tagjai. A tavaly megkezdett akció során eddig több mint százharmincan akadtak horogra.

Sziámi ikreket választottak szét egy torontói klinikán. A tíznapos fiú csecsemôk a hasuknál voltak összenôve. A műtéten, amely két órát tartott, húsz szakorvos vett részt.

Nem földönkívüli, hanem egy progeria nevű betegségben elhunyt kislány boncolása volt látható azon a filmen, amely tavaly bejárta a világ tévécsatornáit - állítja a Der Spiegel című hírmagazinban egy német szakorvos. Az amerikai kormány már bebizonyította, hogy nem ufó, hanem titkos kémléggömb zuhant le 1947-ben Roswellben.

Figyelmébe ajánljuk