Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

publikálva
1996/19. (05. 09.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Drótvilág. Háló. Behálózva. Behálózott világ. (A pók dolga.

<- lásd: Krasznahorkai: Sátántangó. Persze nem úgy.) Ez a világ be van hálózva. Drótozva. A drót: közeg. A drót: csatorna. Levegô. Víz. Életvilág.

A drót pionírjai: Bell, Edison, Tesla. Az egyik leg-drót-pionírabb: Puskás Tivadar. Nemcsak a telefonközpont miatt. A telefon: e-mail, real time talk, RealAudio, CU-see-Me; fontos eszköz, az is marad. De Puskás Tivadar kitalálta a telefonhírmondót, dróton át a pálmafák közé, börzehírek Bécs-Budapest, bűnügyi hírek keresztül-kasul Közép-Európából, kommunális információszolgáltatás, mit játszik ma este az orfeum. Mesélgette a nagyi, hogy náluk a tízes-húszas években az Erzsébetvárosban ott lógott még a két készülék a falon, kislánykorában a vígoperai highlightokat bírta a legjobban.

A pesti kezdeményezést néhány más város is követte, de a telefonhírmondó nem lett nagy durranás, sehol nem terjedt el annyira, mint Magyarországon. Marconi meg Popov mérnök jött a levegôvel. Éter. Sugárzás. Túl korán bejött a rádió, aztán a televízió, hogy késôbb a kábeltévékkel, majd az Internettel térjünk vissza a bedrótozott világ gondolatához. Most Puskás újra él, drót van, míg nem jön egy újabb mérnök, über-cikifónos fasz, s kitalálja az egészet üvegszáloptika- meg telefondrótmentesen. De addig újra Puskás van! És ez jó.

Ja! Lehet mondani a magyar bürokráciára sok mindent, elsôsorban és mindenekelôtt rosszat, mindenesetre ötlettelenséggel azért még a tuskóagyú magyar bürokrata sem vádolható. A Magyar Királyi Szabadalmi Hivatalban volt egy nevenincs ember, kipödrött volt a bajusza, fényes fekete selyem a könyökvédôje, elsô látásra két számjegyű az IQ-ja, aki elolvasta Puskás tanulmányleírását, megigazította szemén a cvikkert, tekintetét a Nagy Magyar Technozsenire emelte, és azt mondta: Na jó, jó, Puskás úr, ezt a dolgot levédetheti. 215 korona és 50 fillér lesz. De azt a záradékot mindenképpen írja be a találmányához, Puskás úr, hogy ezen az ördögi dróton csak hangot, emberi hangot továbbíthat, de képet, aztat nem! Értve vagyok?!

Hát ne mondja azt senki, hogy a magyar hivatalnoki karnak nem volt egy víziója a jövôrôl!

(Lásd még: Melléklet, IV-V. oldal)

 

publikálva
1996/19. (05. 09.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk