Tartalom

MaNcs, IX. évf. 19. szám, (1997.05.08.) (1997-05-08)

Egotrip

Egotrip

Bodoky Tamás: Fájlövés

Az amszterdami XS4All (Access for All, vagyis hozzáférést [az Internethez] mindenkinek) nem átlagos Internet-szolgáltató: azon kevés európai hightech cég egyike, amelyet nem öltönyös-nyakkendős, kézi vezérlésű termékmenedzserek irányítanak, hanem egy igazi hackertársaság, és az általuk kiadott Hacktic magazin köré szerveződött holland "techno-anarchisták" a digitális underground legelszántabb figurái. Évekkel korábban kezdtek Internet-szolgáltatásba, mint az üzletileg indokolható lett volna, de a dolog bejött: ma már nyereséges vállalatként funkcionálnak több ezer felhasználót látva el Internet-kapcsolattal, főhadiszállásuk pedig afféle ellenkulturális központtá nőtte ki magát. Három éve nyáron náluk töltöttem néhány hetet, így személyesen tapasztaltam, hogy az amerikai hacker-szubkultúra kultikus figurái nemcsak virtuálisan, hanem fizikai valójukban is előfordulnak náluk, ugyanis az XS4All abban is különbözik az eurohackerek technofil, de politikailag nem motivált többségétől, hogy liberális elképzelései vannak az új technológiáról, nem puszta öncélként műveli azt. Rop Gonggrijp, az egyik alapító így nyilatkozott a Narancsnak annak idején: "Dühített minket, hogy országunkban az Internet egy-két nagy szervezet monopóliuma volt, és ezek elzárkóztak attól, hogy privát használatra Internet-kapcsolatot bocsássanak a rendelkezésünkre. A hatóságok nagyon veszélyes orgánumnak tartották a Hackticet, mert olyan, általuk nem tolerált politikai ideákat, mint az anarchizmus, kombinált az információtechnológia mély és alapos ismeretével. Több esetben lelepleztük a telefontársaság, sőt a kormány hazugságait."

Egotrip

Mosonyi Aliz: Boltosmesék (Magasságok Boltja)

A Magasságok Boltja rettentő magasan van. Először föl kell mászni egy létrára, onnan egy fára, onnan egy toronyba, onnan egy tetőre, onnan egy hegyre, onnan még egy létrára, onnan még egy fára, onnan még egy toronyba, onnan még egy tetőre, és ott van. De ha az ember egyszer ott van, akkor vehet magának varázsszöget, varázsövet, varázskampót, varázskötelet, varázskesztyűt, varázsbakancsot, és már semmi lemászni onnan.

Publicisztika

Publicisztika

Turcsányi Sándor: Sikerre, magyar!

A februárban megtartott 28. Magyar Filmszemle, Tímár Péter Csinibaba című, kis jóindulattal játékfilmnek (anélkül tévérevünek) nevezhető dolgozata magas jutalmazásával (megosztott fődíjat nyert a mű) immár hivatalosan is deklarálta, ha tetszik, írásba adta, hogy mire vágyik leginkább az a társadalmi közeg, amit ilyenhelyt nagyvonalúan csak "szakmának" szokás nevezni. Sikerre. Természetesen nem az úgymond "szűken vett szakmáról", tehát körülbelül azokról, akik ilyesmiért kapják a fizetésüket, van szó, éppen ellenkezőleg. Nagy közös óhajtással állunk itt szemben. Nagyra vágyik, ha szóba jön, az is, aki amúgy csak februárok táján vagy támogatási kérelmek el-utasításakor szokott ezt-azt gondolni a magyar filmről.

Publicisztika

Olajfolt

Mint a hírekből kiderül, a rendőrség nyomon van, nyomon lesz, sőt tulajdonképpen nyomon is volt, csak korábban ezt nem vette észre maga se, amin persze nincs semmi csodálnivaló, abban a vészterhes forgalomban.

Publicisztika

Mindenki boldog

Különösen a lelki szegények azok, de Ceferino Jiménez Malla, "El Pelé" is az, aki egy, mai szemmel nézve meglehetősen vitatható felállású háborúban hajtotta végre meglehetősen vitathatatlan jó cselekedetét, egy papot védelmezett meg az istentelenek, a spanyol polgárháború republikánusainak lihegő bosszúja elől, és ezért az életével fizetett. Hogy a spanyol polgárháborúból, illetve az ott egymásnak ugró felekből később mi lett, ebből a szempontból tulajdonképpen mindegy, ha valakire lőnek, próbáljuk megvédeni az illetőt, akár az életünk árán is, fütyüljünk rá, ki melyik oldalon áll, arra pedig végképp, hogy melyik oldal lesz majd a győztes.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

Szokatlan előfordulások A Széchenyi fürdőben tartotta első, félig zárt, félig nyitott (vagyis meghívottak és jól értesültek által láthatott) rendezvényét a nevében amúgy nyitottságot hirdető OpenGroup: Ágnes énekelt, Koncz András, Milorad Kristic, Deli Ágnes, Kardkovács Réka, Pasqualetti Zsófia és az évek óta Budapesten élő amerikai Cyrille Gulassa állította ki műveit - ő egyébként a tengerentúlról származó ötlet szülőanyja is, hogy tehát amúgy ritkán találkozó üzletembereket és művészeket hozzanak össze egy-egy különleges eseményre. Lesz folytatás is, kéthavonta, más helyszínen más művészek részvételével.Pályázat: Generation Next! Országos popzenei tehetségkutató versenyt hirdet Generation Next címmel a Sony Music és a Pepsi: max.

Belpol

Brit választások: Disznótory

Mielőtt még valaki abba a hibába esne, hogy választásnak gondolja azt, ami Nagy-Britanniában május elsején történt, szögezzük le az elején: a toryknak körülbelül annyi esélyük volt a kormányon maradásra, amennyi egy disznóvágáson a malacnak van arra, hogy a böllért túszul ejtse, majd szerény váltságdíj birtokában helikopteren távozzék Panama felé.

Belpol

Az MSZP és az MSZOSZ: Kétágú síp

Tony Blair Munkáspártjának elsöprő győzelme a brit választásokon alighanem önigazoló, diadalittas kijelentésekre ragadja térségünk posztkommunista baloldali pártjainak vezetőit, akik minden bizonnyal igyekeznek majd szemet hunyni azon tény fölött, hogy a modernizálódott Munkáspárt éppen korábbi szakszervezetbarát politikájának, klasszikus baloldali hagyományának az átértékelésével érte el eddigi legnagyobb sikerét. A történtek fényében érdemes górcső alá venni nagyobbik kormánypártunk, az MSZP és a szakszervezetek viszonyát - ez ugyanis jelentős mértékben befolyásolja a honi baloldal jövőjét.

Belpol

Alkotmánybíró-választás: Nulla megoldás

Bruhács János alkotmánybíró-jelölt másodszor is könnyűnek találtatott az Országgyűlés múlt keddi szavazásán. Az ellenzéki pártok ennek ellenére kitartanak mellette, mondván, a koalíciónak orvosolnia illene sérelmüket, hiszen a kormánypártok által támogatott Holló Andrást novemberben - Bruhács ekkor bukott meg először (lásd: Kivonulók kérték, MaNcs, 1997. november 21.) - ők megválasztották. A kormánypártok, úgymond, "nyitottak a tárgyalásokra". Igaz, akkor, ha két új jelöltről van szó.

Belpol

Polgári szolgálat: Papírmunka

Ha a polgári szolgálat iránti kérelem oka "összefüggésbe hozható a személyiséget meghatározó valamely lényeges meggyőződéssel, legyen az vallási, erkölcsi vagy egyéb természetű", azaz ha valaki a lelkiismereti ok Alkotmánybíróság által meghatározott definíciójából kiindulva kéri, hogy bevonulás helyett polgári szolgálatot teljesíthessen (és erőszakos bűncselekményt nem követett el), akkor nem hívható be. Erről néhány napja rendelkezik egy, idén júliusban hatályba lépő törvény, amelyet a parlament hároméves huzavona után szentesített.

Külpol

Külpol

Peru-Japán: Elterelő hadművelet

Május 9-11-e között Ryutaro Hashimoto japán miniszterelnök Peruba látogat személyesen mondani köszönetet Alberto Fujimori elnöknek a limai japán nagykövetséget megszálló terroristák elleni sikeres április 22-i túszszabadító akcióért.

Külpol

Kína-Oroszország: A medve és a sárkány cimborasága

"Kipróbáltuk az egymással való szövetséget, és kipróbáltuk a szembenállást. Egyik sem vált be. Most valami újjal kell próbálkoznunk. Országaink viszonya nem ellenséges, ám szövetségnek sem nevezhető" - jelentette ki moszkvai sajtóértekezletén a kínai külügyminiszter röviddel azután, hogy főnöke, Jiang Zemin államfő az orosz elnökkel, Borisz Jelcinnel aláírta "a többpólusú világról és az új világrend kialakításáról szóló orosz-kínai közös nyilatkozatot".

Zene

Zene

"Lemezjátszó-rongálók" (The Herbalizer: Blow Your Headphones)

James Bond a kaktuszok közül döbbenten figyelte, ahogy a két fekete rongyokba csavart harcos keresztüllopakodik a Füvészkerten, egyikük kegyetlenül kicsavarja a védtelen nemecsek kezéből az amerikai nyomású Run DMC-lemezt, aztán belöki a srácot a tóba. A nullanullahetes ügynök először azt gondolta, hogy ilyen korrekt einstandra csak a Pásztor testvérek képesek, de amikor a nindzsák keze alatt füstölni kezdtek a lemezjátszók, gyanakodni kezdett.

Zene

Film: Almásy a sivatagban (Az angol beteg)

Nyálas rettenet és szívmelengető romantika. Ez maga a dialektika. A celluloid dialektikája. Annyit lehetett tudni előzetesen Az angol betegről, hogy kilenc Oscart kapott, és a magyar Almásy Lászlóról szól. Naná, hogy megnézzük. Oscar ritkán találkozik honfitársainkkal, kár lenne kihagyni, amikor mégis.

Zene

Film: A késügynök halála (A rajongó)

Robert De Niro, aki elsősorban meleg, szomorú mackószemének köszönhetően került be a Nagy Amerikai Filmszínészek díszes társaságába, szívesen játszik őrülteket, rendezők szívesen játszatnak vele hisztérikus, magányos lázadókat, akiknek még okuk is van.

Könyv

Könyv

"A fordításnak vannak határai"

Christina Viragh író, műfordító

A legkülönösebb regény, ami ´56-ról és következményeiről szól, egy hároméves ember szenzuális tudatával - így jellemezte Nádas Péter Christina Viragh Unstette Leute (Ingatag emberek) című művét. A Rómában élő svájci írónő, aki hétéves korában, 1960-ban hagyta el szüleivel Magyarországot, az elmúlt években Nádas két könyvét és Kertész Imre Sorstalanságát fordította németre, mostanában pedig Kornison és Krúdyn dolgozik.

Film

Film

"Éjjel-nappal lehetne dolgozni" (Zsuzsanna Gahse író, műfordító)

A műfordításról mint élettevékenységről szól Zsuzsanna Gahse Átültetve című könyve (Jelenkor), melyet a Budapesti Könyvfesztiválon mutattak be a közönségnek. A tizennégy kötetes szerző, aki tízéves korában, 1956-ban került ki Bécsbe, s tanulmányait Ausztriában és Németországban végezte, az utóbbi években fordításai révén a kortárs magyar irodalom (Esterházy, Eörsi, Krasznahorkai) egyik legjelentősebb német tolmácsolójává vált.

Lokál

Lokál

Drogstop: XTC 7-től 7-ig

A Drogstop előrejelző statisztikái szerint a droghasználattal kapcsolatos trendek egy éven belül várható robbanást jeleznek a huszonéves populáció körében. Öreg hiba volna egyedül a vészhelyzet orvoslására koncentrálni, vagy csupán a hivatalos drogpolitika segítségére számítani. Megnéztük, ők hogy próbálnak kitalálni ebből az erdőből.

Tudomány

Tudomány

Alezredes úrnő drogmegelőz: Khamorro

Néhány hete áll nyitva az érdeklődők előtt a Népszínház és Bérkocsis utca sarkán, az egykori Nap mozi helyén a rendkívül találóan Napháznak (Khamorro) elkeresztelt roma kulturális központ. Az eddigi irodalmi és zenei rendezvények mellett bűnmegelőzési előadás-sorozattal is próbálkoznak a lelkes szervezők. Április utolsó esős szombatján debütált ez a program: két büntetés-végrehajtási szakember meglehetősen visszafogottra sikeredett expozéját követően a Djaroka Group igyekezett lebeszélni a tudatmódosító szerekről a vigyorgó tizenéveseket.

Sport

Sport

Magyar pisztráng

A domolykót nemcsak az átlagemberek, de még a zsírhorgászok nagy része is előbb gondolja mondjuk legendás cigányzenész-dinasztiának, mint annak, ami, vagyis halnak. Márpedig a domolykó hal, sőt a magyar pisztráng, ami azért érdekes, mert vannak - igaz, kis létszámban - született hazai pisztrángok is. A domolykó egyébként kisebb a "rendes" pisztrángnál, viszont nagyobb a csukánál, úgyhogy meglehetősen nehéz felszippantani.