Tartalom

MaNcs, IX. évf. 18. szám, (1997.05.01.) (1997-05-01)

Egotrip

Egotrip

Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Reggel van, megyek)

El ne aludj, ez még átjön, negyed nyolc van, mennek a nők, aztán mint az ájult, zuhanok vissza félbemaradt rémálmomba, hátha ez a mai reggel valahogy megúszható. Túl nagy a csönd, az ébreszt föl, nincs-e ezekkel valami baj. A fiúk ugyanis, mióta egyszer bejött, s délben rántotta ki apjukat az ágyból a tettvágy és az akarat, tökélyre fejlesztették a csendet mint olyat. Egyébként, úgy rendesen, hasad szét tőlük az agy: nínósautó, csörömpölés, géppisztolytűz, rugós foci meg olyan kis dalocskákat ordítozó elektromos zongora, programozható - de ilyenkor egy pisszenés se, temetői hangulat, még a legót is darabonként pakolják ki, semmi pénzért nem borítanák. Egységfront van, nincs konfliktus, veszekedés: az öreg majd jól elszunyál, s így az óvoda a tervek szerint máma elmarad. Hibátlan a koncepció, ott bukik meg, hogy valami életjelt félóránként azért adniuk kellene, akkor egészen biztosan nyugodtan aludnék tovább. Így viszont kénytelen vagyok megtesztelni őket, riadót fújni, mint Kovács őrmester Lentiben: figyelem, kezdünk, őrült visítás, megvannak, jól van, iszkolnak be az ágy alá.

Egotrip

Hammer Ferenc: Paszták népe (Totózó)

Átmeneti rítusnak hívják azt, amikor a népek különféle hókuszpókuszokat végeznek az élet egyes jelentősnek ítélt pillanataiban, amikor is úgy vélik, hogy az egyén átmegy egy életszakaszból egy másikba, amelyik jelentősen különbözik az előzőtől. Ilyen pillanat például a születés, belépés a felnőttlétbe, a lovaggá ütés stb. E rítusok természetesen a modern világban is virágzanak, itt csak az újoncbeavatási borzalmakat, a bérmálkozást, a híd- vagy úttörőavatást említjük. Lényegük, hogy változás, azaz új időszámítás kezdődik az ember életében. A modern világban azonban meg is fordult kissé e dinamika. Tekintettel arra, hogy a tömegkultúra és -kommunikáció révén versengő valóságokból épül fel az itt és most, az emberek gyakran hajtanak végre bizonyos rítusokat azért, hogy máshol érezzék magukat, hogy átlépjenek egy másik időszámításba, egy másik szimbolikus közösségbe, egy másik valóságba. Efféle átmenetnek, azaz passzázsnak tekinthetünk egyes drogokat, a Friderikusz-show-t vagy egyszerűen csak egy kiadós sétát. Kiemelkedő jelentőségű passzázs-hely a totózó.

Egotrip

Jaksity György: Tőzsde

Kedvenc idézeteim közé tartozik egy nagy amerikai befektető magyarázata arról, hogy mi a különbség a spekuláns és a befektető között: pontosan az, mint a párkapcsolatait gyakran váltó és a stabil kapcsolatban élő ember között. A spekulánst összetéveszteni a befektetővel tehát ahhoz hasonlatos balgaság, mint Don Juant asszonyhívő - sajátos megfogalmazásban: monogám - egyénnek tartani.

Publicisztika

Publicisztika

Go Westminster!

Ha a toryk mégis visszajönnek a süllyesztőből, az olyan csoda lesz, amilyet a közvélemény-kutatás feltalálása óta nem látott Nagy-Britannia. Még 1992-ben sem, amikor pedig közvetlenül a választások előtt szintén a Munkáspárt vezetett néhány ponttal, de csak hogy ismét John Major alakítson kormányt aztán. Hogy most miért is kellene a konzervatívoknak menniük, az nem teljesen világos: leginkább azért, mert különben meg ittmaradnak azzal a ronda pofájukkal meg a kihívó nézésükkel, amit már annyira, de annyira un mindenki. Új hülyéket a hatalomba! Amúgy a gazdaságot rendbe szedték, az infláció két és fél százalék körül, a munkanélküliség az európai átlag alatt, és egyáltalán, abból a kuplerájból, amit 1979-ben megörököltek, és amit a széles közvélemény hagyománytiszteletből Nagy-Britanniának hívott, normális országot csináltak, ahol néhány Moszkvából pénzelt szakszervezeti vezető nem járathatja a bolondját Õfelsége kormányával. És tettek néhány nagy szívességet a Munkáspártnak is: a nyolcvanas évek nagy privatizációira vagy a szakszervezetek lenyomására a Labour soha nem lett volna képes, meg volt is nagy vinnyogás annak idején: de most visszacsinálni mindezt eszük ágában sincs Tony Blairéknek. A New Labour, az egyre inkább az amerikai demokratákra emlékeztető Új Munkáspárt éppúgy a szabad piac és a szigorú pénzpolitika híve, mint a konzervatívok. És mégis: ha a május elsejei választásokon ők nyernek, nagy változások lesznek Nagy-Britanniában. A Munkáspárt, bár evvel nem szívesen dicsekedett a kampány alatt, könnyebben fogadja majd el a közös európai valutát, és egyáltalán, nagyobb barátja lesz az európai integrációnak, mint a toryk voltak, akik a választások előtti hetekben épp az izolacionizmus kártyájára tettek föl mindent. Ráadásul a Munkáspárt olyan belső politikai reformokon is spekulál, mint a skót parlament létrehozása, a regionalizáció, sőt az arányos választási rendszer bevezetése. A kampány utolsó két hete, láss csodát, a brit nacionalizmus jegyében telt, főként a konzervatívok akarata szerint; így kerülhetett például egy kicsinyített Tony Blair egy konzervatív választási hirdetésen a nevető Kohl kancellár térdére ("Ne küldjetek egy kisfiút a férfit próbáló feladat elvégzésére!"). Nem kell a németek pénze! Nem kell a föderális Európa! Nem kell német parlament! Ne hagyjuk veszni az Egyesült Királyságot! Pedig lehet, az Egyesült Királyság épp akkor kerül majd nagy bajba, ha a toryk mégis visszahozzák a sírból a győzelmet, és John Majorrel vagy nélküle, kihátrálnak az európai integrációból. Néhány év múlva, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy rossz boltot csináltak, sokkal nehezebb lesz majd, hülyén és önmaguk által megalázottan, visszasomfordálni a hátsó ajtón.

Publicisztika

Máj. 1.

Föl is kéne vonulni már. Mondjuk kivételesen nem esne az eső, most már úgysincs tétje az időjárásnak, és az esőnek is kényelmesebb, ha odafenn marad, mi meg vonulhatnánk, míg jólesik. A táblák és egyéb írásos bizonyítékok cipelésétől eltekintenénk, azokat úgyis azért rendszeresítették a bolsevikiak, hogy a dolgozók keze foglalt legyen, ne mindig a bérelszámolás fenekét fogdossák ezekben a meghitt pillanatokban, ha marad még végtagja a dolgozó népnek a transzparenscipelés mellett, azzal a tribünnek integessen inkább, szervusz, tribün.

Belpol

Belpol

"Kormányozni akarunk" (Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke)

Pártja lassan, de biztosan tényező lesz: az FKgP a pártok népszerűségi listájának élére került, és bár elnökük a politikusok listáján inkább a hátsó mezőnyben található, a lakosság egyre nagyobb része biztos abban, hogy dr. Torgyán megnyeri a jövő évi választásokat. Még miniszterelnök is lehet.

Belpol

Kulturális hírek

Testet öltött logosz E címmel látható 14, Németországban élő nő művész kiállítása május 25-ig a Kortárs Művészeti Múzeum/Ludwig Múzeumban, de ez az átfogó címe is annak a rendezvénysorozatnak, amely Nők a művészetben és társadalomban alcímmel egészen júniusig zajlik Budapesten. Ennek keretében három konferenciát rendeztek és számos kiállítás nyílt a témához kapcsolódva (Rune Mields: Szépművészeti Múzeum; Mary Kelly: Knoll Galéria; Oshi Ohashi: Goethe Intézet; Sabina Teichert: Liget Galéria; Vlasta Delimar: Bartók 32 Galéria; Felület, csoportos kiállítás: Szombathelyi Képtár).

Belpol

Független Kisgazdapárt: A hivatás mint politika

"Kormányozni akarunk" - fogalmazott lapunk elején olvasható interjúnkban a kisgazdapárt céltudatos elnöke. A legújabb közvélemény-kutatások is megerősítik: ha ma lennének a választások, Torgyán József kormányozhatna. De kik tulajdonképpen a kisgazdák, és hogyan működnek? Mi várna ránk, ha győznének? Hogyan lett a lenézett bohócfigurából, a demagóg néptribunból komoly, elfogadott politikai tényező? Ez a beszámoló több hétig készült, háttérinformációinkat általában vezető és kevésbé vezető kisgazda politikusoktól nyertük - azokat az értesüléseinket is, amelyeket nem erősített meg két független forrás.

Belpol

Sporttörvény Magyarországon: Volt, nincs

A sporttörvény előkészítése és annak végeredménye mögött meghúzódó folyamatok jelképszerűen mutatják a sportvezetés kilencvenes évekbeli lobbipolitikájának látványos kudarcát. Ráadásul hiába van végre jogszabály, ha továbbra sincs megoldás azokra a problémákra, amelyeket ha nem kezelnek, összeomlik a magyar sport.

Belpol

Nyírfa-ügy: Besúgók és provokátorok

Nikolits István, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter csak néhány napra teszi ki a lábát az országból, máris romokban hever az Információs Hivatal. A kémregényekbe illő névvel ellátott intézmény az ország ellen tervezett vagy végrehajtott bűncselekmények (például drog-, fegyverkereskedelem) felderítésére hivatott. Egy ilyen ügy szálait kutatva jutott el a cég ´95 őszén bizonyos vállalkozásokhoz, s ezeken keresztül országgyűlési képviselőkhöz. Az első információk szerint hat politikusról gyűjtött törvénytelen módon adatokat a hivatal, ám később kiderült, hogy közülük ketten a másik oldalon álltak - értesüléseink szerint legalábbis ezt tartalmazzák az Információs Hivatal belső vizsgálatáról készült jegyzőkönyvek. Inog a miniszter széke, írtuk néhány héttel ezelőtt (Nyírfától az erdőt, április 3.). Lehet, hogy hamarosan fel is borul.

Külpol

Külpol

Franciaország: Menekülés előre

Április 21-én este a francia elnök rádió- és tévébeszédben jelentette be: tíz hónappal előrehozza a jövő év márciusában esedékes parlamenti választásokat, hogy Franciaország "az erő pozíciójából" vághasson neki a (nyugat-)európai gazdasági és pénzügyi uniót megelőző sorsdöntő 18 hónapnak.

Külpol

Holland Antillák: Borúra Aruba

Aruba messze van, nagyon messze. Káelemmel repül oda az ember, már ha van rá pénze. (Esetleg meghívják.) Tizenegy órát és ötvenöt percet kell a levegőben tölteni még Amszterdam után, de végül is megéri.

Zene

Zene

Könyv: Látástól vakolásig (Libuse Moníková: A homlokzat)

Azt beszéli már az egész város, hogy megíródott a regény. Fokmérői: Musil, Canetti, Conrad, Hrabal, Hasek, Kundera és a posztmodern. Ámde mielőtt feltépnénk az Írók Boltjának ajtaját az új kötelező irodalomért, érdemes végiggondolni, mit várunk ma a metrón vagy a lefekvés előtt negyedórára előkapott prózától.

Zene

Régi, most (The Roots)

Mint a képen is látható, a Roots tagjai szelíd, finom fejek, azzal azonban nagyon ki lehet őket idegelni, ha alternatív hip-hopnak titulálják a zenéjüket. Mindent, csak azt ne! Inkább maguk csomagolnak: organikus, igazi - valahogy így.

Zene

Hm, hm (Marcus Miller a PeCsában)

Marcus Millert a PeCsa szabadterére szánta a szervező, arra gondolt, gondolom, hogy 1. a kortárs dzsessz halálra kaserolt sztárjainak egyike, 2. amúgy is megy a funky alapú dzsessz, s végtére 3. elkerülhető a havazás áprilisban. Szegény Private Music. A gyorsmérleg úgy fest, harmadannyian váltottak jegyet a betelepített koncertre, mint ahogy kihozható lett volna nullára. A szakma mindazonáltal egy az egyben kivonult, és nagyon jó volt neki. 1. Kibulizta a tiszteletjegyét, és 2. megnyugodhatott: milyen jól lehet boldogulni különösebb eredetiség nélkül is. Ami azért, na jó, túlzás egy kicsit.

Film

Film

Személy szerint büszke (Patrice Leconte filmrendező)

Az április 17-27-ig három magyarországi nagyvárosban (Budapest, Szeged, Debrecen) megrendezett filmnapokra Franciaországból imponálóan népes kultúrdeszant érkezett. A delegáció egyik csillaga kétségtelenül Patrice Leconte volt, akinek idén Oscar-jelölést szerzett, César-díjas filmjét, a Rizsporos intrikákat, a fesztivál után is műsoron tartják a mozik (lásd: MaNcs, 1997. április 17.).

Film

"A hangjegyek nem érdekelnek" (Boris Kovac, Ritual Nova)

Első lemezét az újvidéki Új Symposion folyóirat adta ki, akkor hallottam először a zenéjét. Azóta történt velünk ez-az, szinte eltűnt a bakelitlemez, hogy csak a jelentősebb eseményeket említsem. Boris Kovac a háború és a mozgósítások elől Olaszországba menekült, onnan két és fél évre Szlovéniába költözött, elkezdett utazgatni, munkát kapott Ausztriában is. Aztán visszaköltözött Újvidékre.

Tudomány

Tudomány

Állat-természetgyógyászat: Kézrátétellel szőrhullás ellen

Mit meg nem tesz az ember a kutyájáért, aranyhaláért, májmételyéért, ha a helyzet válságosra fordul?! Mindent. Pénzt, költséget nem kímélve állatorvos, etológus, ebasztrológus, majd legvégső esetben az állat-természetgyógyász következik.

Tudomány

Internet-reklámok: Netetés

A nagy posztmodern guru - Baudrillard -, aki azért önmagát nem tartja POMO-nak, pedig kultúránkban mostanság éppen ő hirdeti a legszélsőségesebb hangon, hogy semmi nincs, a modern véget ért, és egy olyan orgia után vagyunk, ahol már minden csúfságot és jót elkövetett az ember, ami egyaránt okoz élvezetet és fájdalmat; szóval ez a Buddha of cool teoretikus nincs igazán jó véleménnyel az Internetről, sőt magáról a számítógépről sem: a jövő Virtuális Embere "testi és kétségtelenül szellemi nyomorékká válik" - nyilatkoztatta ki Orgia után című cikkében.

Tudomány

Polgárőrség: Éjjeli őrjárat

A VIII. kerületi Oltalom Polgárőrség a központ szerint kiválóan működik. A rendőrséggel azonban nem a legjobb a viszony, a polgárőrök többször lépték már túl hatáskörüket. Elmúltak azok az idők, amikor a legnagyobb egyetértésben közösen járőröztek, most néhány polgárőr a kapitányság területére sem léphet be, legfeljebb vészhelyzetben, például amikor megjelennek "a sajtósok".

Tranzit

Tranzit

San Remo

San Remo Ristorante PizzeriaBudapest II., Török u. 6-8.Nyitva: 12-24Tel.: 212-1991Autentikus olasz kajából régóta nem olyan elkeserítő a felhozatal, mint a pangás éveiben, de az olasz ételekről minimális magyar tudja csak, hogyan is jók; a borzalmas menzai bolognaikon felnőtt nemzedék csak pillanatnyi elmezavarban megy olasz étterembe.A San Remóban legalább olyan jó a szakács, mint a stabil viszonyítási pontnak tekinthető Okay Italiákban, a részletek azonban lényegesen kidolgozottabbak.