Tartalom

MaNcs, XI. évf. 12. szám, (1999.03.25.) (1999-03-25)

Egotrip

Egotrip

Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Pronyóvilág)

Hát, tudjátok, néha úgy elkeseredek. Nem hiszem, hogy ez a tény a sokkszerû meglepetés erejével hatna ezeken a hasábokon, mégis kénytelen vagyok bejelenteni, hogy úgy vagyok újfent, mint Csiki László egyik novellájának hõse, aki "annyira nekibúsult, szinte leírta a gondolatait". Gyorsan hozzáteszem, ez a mostani a jobbik változat: a szomorúság oka ugyanis könnyen felfejthetõ, konkrét, kézzelfogható, úgyhogy ahhoz a tárgytalan szorongáshoz képest, ami visz le az iszapba, ahol nincs ok, magyarázat, fény, levegõ, tulajdonképpen felüdülésnek mondható. Érthetõ és kezelhetõ, mégse jó.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles (T... pra ma..., hí a ha...!)

Sajó LászlóÖt és felesT... pra ma..., hí a ha...! (beszédtöredék) Fogmosáshoz szól a Kossuth-nóta, el kell menni, még egyszer, a térre, mint mindig, fal mentén, titokban egykor, lányommal a nyakamban máskor, követeljük a szabadságot!, most a fiammal, nem, nem a ligetbe, azt már eléggé unom, ünnep van, ezt még nem eléggé.

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Amikor felébredek reggel, még nem bújik el az énféreg, félálomban látom, ahogy menekül a köldökömbõl a lágyékom felé, szájában tartva a kitépett húst vagy mit, amit ilyenkor rabolni szokott. Az álmokkal egyébként is bajok vannak, legutóbb az jött a bárányok helyett, hogy állok egy járdaszigeten, és három rettenetesen kigyúrt tapló próbál nekem tüzet adni, mire én végiggondolom az életem, aztán reflexbõl megölöm õket, és jelentem: ölni álmomban jó volt.

Publicisztika

Publicisztika

Bojtár B. Endre: A szirénaszó után, a bombázás előtt

Lehet, mire e sorok az utcára kerülnek, Magyarország fegyveres konfliktusban áll Jugoszláviával. Persze nem egyedül, hanem egy több államból álló szövetség egyik tagjaként. Ebben az évszázadban - 1914 és 1941 után - immár harmadszor. Félelmetes perspektíva ez, amelybe belegondolni (legalábbis nyilvánosan) a NATO-csatlakozásunk elõtt senki nem vette magának a politikai bátorságot. Most viszont, lehet, muszáj lesz.

Publicisztika

Haza és haladás

Kell-e egy romának tudnia, hogy milyen utcában jár éppen? Kell-e egy romának tudnia ezt cigányul? Követelheti-e a cigány, hogy anyanyelvén tájékozódjon hazája topográfiája felõl?

Publicisztika

Oscar ma

Vasárnap este kiosztották az idei Oscar-díjakat. A gála kicsit hosszasabbra sikeredett a vártnál, de sebaj. Pár óra, amíg a világ, elfeledve nyavalyáit, véres keze, sebzett lelke helyett önnön jóképûségére, szórakoztató voltára figyel. Kortnyi áldott amnézia.

Külpol

Külpol

"Úgy döntöttek, lelövik egymást"

P. J. O´ Rourke, a Rolling Stone magazin újságírója

"Amíg lesz tápláléklánc, háborúk is lesznek" - vallja az amerikai újságírás gonzo/riport-hagyományait folytatók legjobbika, a Rolling Stone külpolitikai tudósítója, a libertariánus Cato Intézet ösztöndíjasa, aki ha elmegy polgárháborúról vagy európai felsõbbrendûségrõl tudósítani, szem nem marad szárazon. P. J. a cikkeiben persze nem a szerencsétleneken nevet, hanem az emberi sötétségen és aljasságon. Nemrég Budapesten járt, mégpedig újságíró-küldöttség tagjaként, a Freedom House-zal, hogy a kelet-európai korrupció médiatálalását tanulmányozza. Nem hagyhattuk ki.

Külpol

Európai Unió: EB-döntő

Nyolc nappal az Európai Unió jövõbe mutató, belsõ pénzügyei szempontjából változásokat ígérõ berlini csúcsértekezlete elõtt a brüsszeli adminisztrációt elmarasztaló vizsgálóbizottsági beszámoló alaposan felborította a napirendet. Könnyen lehet, hogy nem a támogatásokról és befizetésekrõl folyik majd a vita, hanem arról, hogy mikor kellene új végrehajtó testületet választani, és mennyire legyen erõskezû a majdani bizottsági elnök, mondjuk a volt olasz kormányfõ, Romano Prodi.

Belpol

Belpol

Magyarország és szomszédai a NATO-csatlakozás után: Az éltanuló és az évismétlők

Most, hogy a magyar trikolórt felvonták minden lehetséges NATO-zászlórúdra, a NATO-lobogó felkúszott a magyar karókra, valamint a csatlakozás ürügyén sikerült kiállítanunk a csatlakozók legnépesebb delegációját, s megutaztatnunk a fél Orbán-kabinetet, ideje lenne elgondolkodni azon is, mit is kezdünk a NATO-tagság adta lehetõséggel. Vajon felkészült-e a regionális perpatvarokhoz szokott magyar diplomácia arra, hogy ezentúl világpolitikai kérdésekben kell állást foglalnia? És felkészült-e politikai vezetésünk arra, hogy véget vessen a Magyar Honvédség immár közel egy évtizedes mélyrepülésének?

Belpol

Felmentő ítélet a Nyírfa-perben: Kémzavar

A Nyírfa-akció "hasznos és jó volt". A jelentésben felbukkanó politikusok "nem voltak célszemélyek, csak mint melléktermék kerültek az anyagba" - ekképp indokolta elsõ fokú felmentõ ítéletét a Fõvárosi Bíróság katonai tanácsa. A bírák szerint Földi László és két társa csak kisebb szabálytalanságokat követett el a keleti határvégek megfigyelésekor, de ezek társadalmi veszélyessége oly csekély, hogy szinte szóra sem érdemes.

Belpol

Elnökválasztás az MTV-nél: Nem meglepő, nem mulatságos

"Holnap", mondta Sasvári Szilárd (Fidesz) lapunknak hétfõn délután arra a kérdésre válaszolva, hogy mikor lesz törvényes elnöke a Magyar Televíziónak. Az Országgyûlés kulturális bizottsága elnökének optimizmusát nem befolyásolta az ellenzéki pártok tiltakozása, és nem zavarta meg Csúcs Lászlónak (FKGP) a kormánypártokétól eltérõ értékelése sem.

Zene

Zene

Film: Reményfutam (Quentin Tarantino: Jackie Brown)

Siet az ember a moziba, nagy a tét, Quentin Tarantino új filmjét mutatják be, négy évvel a Pulp Fiction után. Rendkívüli állapot, premier elõtti vetítés, merõben szokatlanul elõre váltottam jegyet, és nem késem le a fõcímet. Kettõvel mögöttem betépett fiatalember már élvez, pedig még csak a reklámokat nyomja ezerrel a Dolby Stereo Surround Digital System (nem kívánt rész törlendõ), aztán minden átmenet nélkül, ugyanezen a hangon szólal meg a fõcímzene, Pam Grier utazik rajta a mozgójárdán. Hosszú perceken át figyelhetjük a negyvenes fekete nõt, bal profilból (ennek még jelentõsége lesz). Felvettük a tempót.

Könyv

Könyv

Túlélők a holocaustról: Üzenet a jövőbe

Az akkurátusan megszervezett népirtásra való emlékezéshez aligha szükséges napi aktualitás, mégis az itt következõ beszámoló a náci vészkorszakot túlélõk tanúságtételének videoszalagra rögzítésérõl valósággal tobzódik az aktualitásban. Lehet választani a Los Angeles-i Oscar-gála vagy az angyalföldi Viking-show között, példának okáért.

Film

Film

Csak játszom az egésszel (Szalay Mariann színésznő)

1994-ben végezte el a színmûvészeti fõiskolát. Nincs olyan szerepe, amelyben emlékeztetne korábbi önmagára, nincs két fotó, amin nagyon hasonlítana, még az utcán is nehéz felismerni. Az Új Színház Rettenetes szülõk címû elõadásában játszik Madleine-t, a Budapesti Kamara Sirályában Nyina. A Thália Stúdióban március 26-tól újra Sarc a Hóban. Kedvenc reggeli kávézójában beszélgetünk.

Tudomány

Tudomány

Vizesblokk

A víz fontosabb annál, hogysem politikusokra meg vízügyesekre bízzuk. Ezt a leckét egyszer már megtanultuk, aztán elfelejtettük. 1998-ban ismétlõvizsgára lettünk utasítva, és annyi aszályos év után most mintha maga a víz szándékozna gondoskodni továbbképzésünkrõl.

Tudomány

Házkutatások: Hátrább a jogarokkal

Beke Viktor oroszlányi lakosnak rossz napja volt február 24-én: lakásán megjelent a rendõrség, és alapos házkutatást tartottak. Miután nem találták meg, amit kerestek, még az öccsénél is körülnéztek, és elvittek minden számítógépes adathordozót, beleértve a PC merevlemezét is. Az év eleje óta országszerte több mint kilencvenen jártak így: a hatóság szerzõi és szomszédos jogok megsértése bûntettével gyanúsítja õket, mert állítólag másolt szoftvereket vásároltak.

Lokál

Lokál

Jamaica: Bob Marley konyhája

Jamaica elõször az illatok töménységével nyûgöz le. Igazán szánalmas, hogy szaglószervi memóriánk mennyire hasznavehetetlen ez ügyben, képtelen elraktározni ezeket a nehéz, párás, nagyon zöld illatokat.