Politikai hírek és

  • 1999. március 25.

Belpol

Lemondásra szólítják fel Hornt és Gált Is
Lemondásra szólítják fel Hornt és Gált Is Ismét parlamenti mandátumukról való lemondásra szólítják fel az átvilágítóbírák Horn Gyula exkormányfõt és Gál Zoltánt, a parlament korábbi elnökét, mert egyikük sem felel meg az egyes fontos tisztségek betöltéséhez szükséges kritériumoknak. Az úgynevezett átvilágítóbírák a tavaly májusban megválasztott parlament tagjainak mintegy a felét vizsgálták meg eddig. A testület tagjainak mandátuma április közepén lejár. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának megkeresésére a hat tag közül öten jelezték, hogy továbbra is vállalják a tisztséget, egy bíró nyugdíjba vonul. Az MSZP és az SZDSZ jelezte, hogy továbbra is támogatják a testület tagjait, a kormánykoalíció pártjai és a MIÉP azonban még nem nyilatkozott; ezért egyelõre nincs sok esély arra, hogy április közepe után zökkenõmentesen tudják folytatni munkájukat az átvilágítóbírák.

Gyorssegély az árvízkárosultaknak A kormány az önkormányzati csõdalap terhére 400 millió forintos gyorssegélyt nyújt az árvíz és belvíz sújtotta területeknek. Mint a kormányszóvivõ elmondta, az összeget elsõsorban az összedõlt vagy instabillá vált lakóépületek helyreállítására lehet használni. Az árvíz elleni védekezés eddig több mint 3,5 milliárd forintot emésztett fel. A Tisza minden eddigi rekordmagasságot megdöntve tetõzött Szolnoknál. A védvonalak legkritikusabb pontjait a tûzoltóság búvárai a víz alatt több helyen fóliával vonták be, a védekezésbe bekapcsolódott a honvédség is.

Bomba a Metróban Idõzítõvel ellátott robbanószerkezetet helyeztek el egyelõre ismeretlen tettesek két nagy forgalmú budapesti Metro áruházban: elõzõleg ismeretlen telefonálók figyelmeztették a Metrót. Mindkét bombát a helyszínen hatástalanították a tûzszerészek, személyi sérülés nem történt. Rendõrségi illetékesek nyilatkozataiból kiderült: az utóbbi években kivétel nélkül hamis bombariadókhoz vonultak ki a tûzszerészek, átlagosan napi tíz esetben, ezért a Metro áruházakbeli valós fenyegetés után nagy erõkkel kezdték meg a nyomozást. Az áruház vezetõi nem nyilatkoztak, a rendõrség nem zárja ki, hogy az elkövetõk késõbb még jelentkeznek, és megpróbálják megzsarolni a Metrót.

Arafat a palesztin államért lobbyzik Több országot érintõ körútra indult Jasszer Arafat palesztin elnök, hogy nemzetközi támogatást próbáljon szerezni az önálló palesztin állam május 4-re tervezett kikiáltásához. Arafat jelezte: amennyiben az izraeli hatóságok megakadályozzák a palesztin állam kikiáltását, fegyveres felkelésre számíthatnak. Egyben felszólította az Egyesült Államokat, Oroszországot és az Európai Uniót: bírják rá Izraelt, hogy ne akadályozza tovább a békefolyamatot. Jordánia és Egyiptom támogatásáról biztosította Arafatot. Izrael letartóztatta a szövetséges dél-libanoni hadsereg három tisztjét azzal a váddal, hogy kémkedtek a zsidó állam fõ libanoni ellenfele, a síita Hezbollah gerillaszervezet számára.

Ismét zavargások Ulsterben Néhány nappal azt megelõzõen, hogy London átadná az ulsteri hatalomgyakorlás jogát a tavalyi, nagypénteki megállapodás alapján létrehozott közös északír protestáns-katolikus önkormányzatnak, zavargások törtek ki Ulsterben, miután gépkocsijában felrobbantották Rosemary Nelson katolikus ügyvédnõt. A gyilkosságot szélsõséges protestáns gerillák vállalták magukra, akik magukat a "Vörös Kéz Védelmezõinek" nevezik. Az ügyvédnõ képviselte Portadawn lakosságát a protestánsokkal szemben, akik évrõl évre felvonulást tartanak Észak-Írországban. A rendõrség és a katolikus tüntetõk összecsapásaiban negyvenen megsérültek. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Ír Köztársaság nagy nyomást igyekszik gyakorolni az érintettekre a béke megteremtése érdekében, hogy a hatalomátadás zökkenõmentesen történhessen meg.

Sztrájkoltak a közalkalmazottak Nem sikerült hétfõn megállapodást kötniük Pintér Sándor belügyminiszterrel a Belügyi Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ), ezért a BDSZ azt tervezi, hogy megalakítja sztrájkbizottságát. Két nappal korábban mintegy 20 ezer közalkalmazott és köztisztviselõ vett részt a Szakszervezetek Együttmûködési Fóruma (SZEF) által meghirdetett Kossuth téri tömegdemonstráción, ahol a tüntetõk a közalkalmazotti és köztisztviselõi alapbér 16 százalékos emelését és a közszférában elrendelt 3 százalékos létszámleépítés visszavonását követelték. A tüntetésen képviseltették magukat az egészségügyi és szociális, a közgyûjteményi és közmûvelõdési dolgozók, a központi és a helyi közigazgatásban dolgozók, a Pedagógusok Szakszervezetének tagjai és nyugdíjas érdekvédõ szervezetek is.

Feljelentett MNSZ-vezetõk Nagy nyilvánosság elõtt elkövetett gyûlöletre uszítás bûncselekménye miatt feljelentést tett Fábri György nyugalmazott honvéd hadnagy Sárosi Viktor, a Magyar Népjóléti Szövetség (MNSZ) vezetõhelyettese és társai ellen. Fábri György szerint Sárosi Viktor március 15-én a budapesti Blaha Lujza téren mondott uszító, gyûlöletet és félelmet keltõ beszédében õt mint az izraelita hitfelekezet tagját megrágalmazta, és ezzel megsértette állampolgári jogait. Fábri korábban, 1996. október 23-i beszéde után, már egyszer feljelentette Szabó Albertet, az MNSZ vezetõjét (képünkön): akkor Szabót egy év, három év próbaidõre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték közösség elleni izgatás miatt.

Morze

Abdullah Öcalan kurd gerillavezér tárgyalásán képviseltetheti magát az Európa Tanács. Ankara háromhetes megbeszéléssorozat után egyezett bele, hogy az ET a miniszteri bizottságon keresztül jelen lehessen a tárgyaláson.

NATO-tagságával Magyarország jelentõs gazdasági elõnyökhöz is juthat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. A hazai gazdasági növekedés legalább a kétszerese lesz a legfejlettebb régióénak, az Európai Unióénak - tette hozzá.

A titkos adatgyûjtési botrány vizsgálatára létrehozott eseti parlamenti bizottság felkérte a miniszterelnököt, a belügyminisztert, valamint a katonai és polgári titkosszolgálatokat felügyelõ minisztereket, hogy bocsássák a testület rendelkezésére az üggyel kapcsolatban birtokukban lévõ dokumentumokat.

Benzinvámot kell fizetniük azoknak az autósoknak, akik 24 óra leforgása alatt egynél több alkalommal lépik át az országhatárt Románia, Jugoszlávia és Ukrajna irányából. A magyar hatóságok azért döntöttek így, hogy elejét vegyék a Magyarországra irányuló üzemanyag-csempészésnek.

Groznijban merényletet követtek el Aszlan Maszhadov csecsen elnök ellen, aki nem sérült meg. Maszhadov a feszült orosz-csecsen helyzetben "bizonyos moszkvai köröket" vádolt meg a robbantás elkövetésével.

Országos gyásznapot tartottak Oroszországban a pénteki vlagyikavkazi pokolgépes merénylet áldozataira emlékezve. A város központi piacán felrobbantott idõzített pokolgép legalább 51 embert ölt meg.

Figyelmébe ajánljuk