A kilakoltatások halogatása nem megoldás

  • narancs.hu
  • 2017. november 15.

Lokál

Miért nem elég a hosszabb kilakoltatási moratórium?

A parlament döntése alapján idén korábban, azaz a mai nappal indul a kilakoltatási moratórium és sokkal tovább tart: a kilakoltatásokat a jövő áprilisi választások utánra halasztották. A téli kilakoltatási moratórium meghosszabbítása helyes, de nem elég. A Város Mindenkié hajléktalan és lakásszegénységben élő aktivistái és szövetségeseik csoportja elmondja, miért nem.

Kilakoltatás

Kilakoltatás

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

 

A parlamentnek nem azt kellene törvénybe foglalnia, hogy – a közelgő választásokra tekintettel – a végrehajtók március helyett kivételesen csak májusban rakhatják utcára az embereket, hanem azt, hogy tilos bárkit, bármikor utcára tenni. A kilakoltatásokkal nem az a probléma, hogy esetleg hideg időben kerül rájuk sor, hanem az, hogy hajléktalanná tesz embereket. A megoldás nem egy hosszabb-rövidebb téli kilakoltatási moratórium, hanem egy egész éves kilakoltatási moratórium az elhelyezés nélküli kilakoltatásokra.

A kormányzat feladata legelőször is a kilakoltatások megelőzése volna. Az Orbán-kormány 2015. március elsejével megszüntette az országos lakásfenntartási támogatást – ahelyett, hogy jelentősen növelte volna az összegét, hogy az érdemi segítséget jelentsen a rászoruló háztartásoknak. A korábban a nagyobb települések önkormányzatai számára kötelezően előírt adósságcsökkentési támogatást is megszüntették – ahelyett, hogy az ország minden településén elérhetővé tették volna. A fővárosi Fidesz pedig ezzel párhuzamosan megvonta a fővárosi rezsitámogatás költségvetési forrásait. A magánbérleti szektorban semmi nem szab határt a lakbérek emelkedésének – sőt, még az önkormányzatok is úgy emelhetik a „szociális bérlakások” lakbéreit, ahogy nem szégyellik.

A részletes programot A Város Mindenkié blogon olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk