A Néprajzi Múzeum igazgatója helyre tette Kósa Lajost

  • 2017. november 15.

Lokál

Úgy zár be a Néprajzi Múzeum, hogy leendő új helyén, a Felvonulási téren még egy kapavágás sem történt.

A 250 milliárdosra hízott Liget projekt több eleme is meghiúsult már, de Kemecsi Lajos igazgató állítja: 2021 közepére teljes pompájában üzemel majd a múzeum a Városligetben. A Néprajzi Múzeum költözésével, gyűjteményének sorsával és a Liget projekt állásával hosszan foglalkozunk csütörtökön megjelenő aktuális lapszámunkban.

Ízelítőül idézzük a Néprajzi igazgatóját, aki tisztázta, hogy Kósa Lajos összevissza beszél, amikor a múzeum vidékre költözését vetette fel:

„Amikor Kemecsi Lajost arról kérdezem, mit mondana a Néprajzi Múzeum jövőjéért aggódó, a Városliget Zrt.-vel szemben bizalmatlan néprajzkedvelő múzeumbarátnak, igyekezett megnyugtatni, ő biztosítottnak látja, hogy ez a ház felépül: »A francia iroda épületére fordított munka sem volt elvesztegetett idő. Amikor elvetették, úgy tűnt, a Néprajzi Múzeum lemarad a Liget projekten belül. Ehhez képest most ez áll a legközelebb ahhoz, hogy felépüljön.«

Az igazgató szerint Kósa Lajos miatt sem kell aggódni: a miniszter kijelentése, miszerint egyes állami intézmények, minisztériumok mellett a Néprajzi Múzeumot is el lehetne költöztetni Budapestről, »információhiány, félreértés« következménye: »Soha nem hallottam ilyen szándékról, semmilyen érv nem szól mellette.«”

Amúgy Kósa Magyar Néprajzi Múzeumnak nevezte az intézményt, Kemecsi Lajos viszont rávilágított: „ilyen nevű intézmény nincs az országban”.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.