A lakhatási válságot kezelné a város a Fővárosi Lakásügynökséggel

  • narancs.hu
  • 2024. március 20.

Lokál

Karácsony Gergely szerint ez az elmúlt harminc év legnagyobb lakhatási programja.

Ingatlantulajdonosok jelentkezését várja a nemrégiben megalakult Fővárosi Lakásügynökség. A közhasznú lakáskezelő szervezet bérbe adja a tulajdonosok felajánlott lakását, később fővárosi saját tulajdonú ingatlanokat kezel majd, valamint nagy, üresen álló épületek hasznosítását is tervezi.  „Budapesten - Európa több nagyvárosához hasonlóan - súlyos lakhatási válság van, Budapest ráadásul élen jár a megemelkedett ingatlan árakban” – mondta Karácsony Gergely sajtótájékoztatóján.

Karácsony szerint fontos, hogy növeljék az önkormányzati lakásszektor állományát, ennek egyik eszköze pedig hogy a magántulajdonban lévő üresen álló lakásokat be tudják vonni a lakhatási válság kezelésére. „Tulajdonképpen az elmúlt harminc év legnagyobb lakhatási programját tudja a főváros megvalósítani” – fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy jelenleg egyszerre van pazarlás és hiány az albérletpiacon, ugyanis sok lakás üresen áll, miközben egekben az albérletárak.

Karácsony ezen kívül a hajléktalanság kérdését említette orvosolandó problémaként. A fővárosnak szerinte itt két feladat van: egy részről a hajléktalanságból való kitörést elősegíteni, másrészt a hajléktalanná válás megelőzését segíteni.

A programból részt vállaló Kovács Vera, az Utcáról Lakásba Egyesület társelnöke és a Fővárosi Lakásügynökség igazgatója megerősítette, ahhoz, hogy megfizethető lakásállomány bővülni tudjon kiadó ingatlanokat keresnek. Ehhez egy ingatlankezelő csomaggal indulnak el most.

„A Lakásügynökség egyfelől kezelni és bérbe adni tudja az a tulajdonosok ingatlanát, továbbá garantálja a számukra a rezsidíjak és a lakbér fizetését. Gyakorlatilag minden bérbeadással kapcsolatos kockázatot átvállal a lakástulajdonosoktól” – mondta Kovács.

Jelentkezni a mai naptól lehet a lakasugynokseg.budapest.hu oldalon, ahol a közhasznú házkezelő szervezet jelenleg 20–100 négyzetméter nagyságú, lakható állapotú magánlakásokat keres Budapest teljes területén.

A lakásügynökség elindulására 9 milliárd forintot szánnak abból a 300 milliárd forintnyi EU-s pénzből, ami a következő években érkezik a fővároshoz.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk