Akár 20 százalékot is emelkedhet idén a fenyőfa ára

  • narancs.hu
  • 2021. december 6.

Lokál

Változik a trend, több fajta is kikophat a kínálatból.

Akár 20 százalékot is emelkedhet idén a fenyőfa ára – mondta az InfoRádiónak a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke. Orlóci László elmondta, míg korábban a méterár volt etalon a fenyőknél, mostanra egyre gyakrabban darabárat határoznak meg.

Mint mondta, több oka is van az áremelkedésnek, az egyik a szállítási költségek emelkedése, a másik az euróárfolyam, de drágább lett magának a növénynek az előállítása is.

Itthon közel kétmillió fenyőfát termelnek és szállítanak piacra. Az import aránya is jelentős, 4-500 ezer fenyő is a forgalomba kerülhet külföldről.

Általában a nordmann jegenyefenyőket hozzák be, szinte csak ezt, mert ilyet nem lehet Magyarországon kellő minőségben megtermelni. A korábbi kedvenc lucfenyőből bár van hazai termés, változik a divat, ezért most a legnagyobb kereslet az import nordmann fenyőre van. A korábban népszerű ezüstfenyő mára szinte teljesen eltűnt a kínálatból.

"Ha a kérget kicsit megvágjuk, megkaparjuk, és zöld részt, esetleg még gyantakiválást is tapasztalunk, akkor megfelelően friss még a növény. Ha a vágási, karcolási felület világos vagy sötétedő barna, élettelennek tűnik vagy már ráncos is egy kicsit, akkor nagy valószínűséggel régóta száraz helyen lehet a fa és már elvesztette azt a víztartalmát, amely biztosítaná, hogy hosszabb távon friss maradhasson a lakásban. Ezeken a fenyőkön a vízbe állítás sem segít, mert a vágási felületen már vajmi kevés vizet tud a gyakorlatilag halott fenyő felvenni" –magyarázta Orlóci László.

(Infostart)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?