Angol porcelántárgyak kerültek elő a kiszombori emésztőből

  • narancs.hu
  • 2023. december 22.

Lokál

Az épületet lokálpatrióta vette meg, helyi önkéntesek segítik a föltárásban.

 

A tulajdonossal együtt helybeli önkéntesek kutatnak a Csongrád-Csanád megyei kiszombori Rónay Tibor-kúria környékén, és munkájukat már muzeológus, történész-régész, művésztanár is segíti – derül ki a Rónay Tibor-kúria titkai nevű Facebook-csoport legutóbbi bejegyzéséből.

A poszt szerint véletlenül fölfedeztek az udvaron egy omlás nyomán egy üreget, amely minden bizonnyal derítő volt. A több mint három méter mélyről az önkéntesek 50 ládányi üveg- és kerámiatöredéket hoztak föl és tisztítottak meg.

A darabok összeillesztésében Pál László, a szegedi Móra Ferenc Múzeum restaurátora segített, most pedig a reataurált tárgyakat kézbe lehetett venni. 

Kiderült, hogy a Rónay család által használt étkészlet az angliai John Davenport üzemében készült, 1785 és 1887 között. A kiszomboriak egy angol aukciós oldalon találtak egy ugyanolyan tányért, és annak gyártási idejét  1830 és 40 közé tették. 

A tárgyakat kiállításon tervezik bemutatni. 

A kúria maga 1854-55-ben épült, de építtetője, Rónay József egy héttel a nősülése után szívinfarktusban meghalt, és a ház hosszabb időre üresen maradt – írja a delmagyar.hu. 1945-ben oda költözött a rendőrörs, 1949-től pedig ez volt a tsz-iroda. A helyi védelem alatt álló házat három éve vette meg Csanádi Ferenc vállalkozó, aki a helyi múlt iránt fogékony barátaival először a padlást nézte át, amely szintén tele volt izgalmas holmikkal, régi iratokkal.

A címlapkép a közösség Facebook-oldaláról való

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk