Bárdos Deák Ági: Akik sosem adják fel

  • Bárdos Deák Ági
  • 2018. február 18.

Lokál

Interjú a több mint 1400 napja tartó Szabadság téri demonstráció egyik aktivistájával.

magyarnarancs.hu: A Momentum közvilágítás-botrányos tüntetésén futottunk össze a minap. Minden ellenzéki tüntetésre elmész?
Csordás Gábor: Nagyjából, kivéve a Jobbik megmozdulásait. De elmegyek Orbán évértékelőjére is.

magyarnarancs.hu: Azt mondtad, keressem az OVI feliratú tüntetőtáblát, azzal leszel. A számos demonstrációs ötleted közt ez az egyik kedvencem.
CSG: Azt a Volkswagen-kormánykereket, amire az OVI feliratot feltettem, ott találtuk a Szabadság téren, takarítás közben. Mindenkinek volt dolga az Eleven Emlékmű-emlékhely fenntartása, védelme során, habár erről is megoszlottak a vélemények: az Eleven Emlékmű nevű csoport tagjai pl. enyészetpártiak voltak, mondván, hogy megvan a tárgyaknak a maguk élete, ami itt is, egyszer majd véget ér. Mi, a Magyar Fruzsina–Zoltai Andrea szervezte demonstráció utódjaként felálló Szabadságszínpad aktivistái egy gondozott, fenntartható emlékhelyben gondolkodtunk, több nyelvre fordított információs anyaggal, személyes infópulttal. Na, pont egy ilyen rendrakás közben akadtam rá a VW-kormányra a Gulyás Marci-féle tükörprojektnél, ami egy aktuálpolitikai agorát képzett. Mindenféléket odaraktak az emberek. Az is egy motívum volt, hogy kijártak a szélsőjobbosok, leszedték az információs anyagokat, és ők is kitettek dolgokat, gyerekpelenkát, kutyakakit, szemetet... Néha szétrugdosták az emlékhelyet.

magyarnarancs.hu: Hogy lett vége ott a szélsőjobbos befeszülésnek?
CSG: 2015. október 24-én hajnalban sokadszorra is megrongálták a Gulyás Marci-féle tükörállványt, elloptak dolgokat, de mint mindig, másnap újra mindent visszaépítettünk, úgyhogy lassan felszívódtak. A kormánykerekes táblát egyébként az internetadó visszavonása után megtartott József Nádor téri demonstrációra készítettem.

magyarnarancs.hu: Legutóbbi tüntetőtáblád,úgy hírlik csak fejben készült el...
CSG: A Szabadság tér szomszédságában, a Hazatérés templomában tartott Horthy-megemlékezésre szerettem volna elkészíteni. Zoltai Andrea és Magyar Fruzsina szervezett oda tüntetést, erre képzeltem el egy karikatúraszerű képet: Orbán Viktor a szögesdrót kerítés mögött, mint egy túlsúlyos bölcsis a járókában, mindenféléket épít, stadiont, kisvasutat, templomot kereszttel...

magyarnarancs.hu: Most épp a diákokkal közösen készülsz demonstrálni. Hogy találtak rád?
CSG: A legutóbbi tüntetésük után válaszra sem méltatott diákok a Szabadság térre szerveztek volna egy újabb megmozdulást, de végül nem kaptak rá engedélyt egy fesztivál miatt.

magyarnarancs.hu: A nemzeti sertésbüszkeség hetén zavartak volna?
CSG: A rendőrség szerint. Mi, a Szabadságszínpad támogatásaként, hangosítást és színpadot adtunk volna a diákoknak, most viszont már a további lépéseken agyalunk. Vagyis ők agyalnak – én meg várom, hogy kialakuljon a szerepem.

magyarnarancs.hu: Most hány csoport van kinn a téren?
CSG: Három. Az Eleven Emlékmű, a Szabadságszínpad és a Tér-Köz-Társaság. 2014-ben, miután a Fidesz ismét megnyerte a választást, akkor kezdődött meg az építkezés...

magyarnarancs.hu: Te gyújtod meg a mécseseket az emlékhelynél. Nap mint nap?
CSG: Ha Pesten vagyok, igen. Közel is lakom, az igaz, itt volt a számban az egész tiltakozás, naponta kétszer átmegyek a téren általában, erre is van a munkahelyem.

false

magyarnarancs.hu: Naponta átsétáltál a munkahelyedre meg vissza, és belefutottál egy demonstrációba, így kezdődött?
CSG: Nem. Mikor az első flashmobot meghirdette a Klub Rádió, 2014 márciusában, Béndek Péter, a Konzervatív Párt vezetőjének kezdeményezését, akkor mentem ki először.

magyarnarancs.hu: Mióta politizálsz?
CSG: Voltam már szakszervezeti titkár is anno, a munkahelyeimen. A rendszerváltás tájékán több tüntetésen részt vettem, volt, ahova a fiamat is vittem. Utána elkezdtem járni szakmai konferenciákra, a restaurátorokéra például, itt is, ott is beszivárgott a politika. Aztán, már az „emlékművel” kapcsolatban ott voltam a Tudományos Akadémia nyílt ülésén, amikor  kijelentették a történészek is, hogy „a német megszállási emlékmű” felállítása múlthamisítás. Ott voltam a téren, amikor kikerült a két szék, aztán az első tárgyak, majd két napra a választások után, mikor az építkezések elkezdődtek, már rendszeresen kijártam.

false

magyarnarancs.hu: Ott voltál, amikor hozták a szobrot?
CSG: Igen, éjjel épp számítógépnél ültem, amikor jöttek az üzenetek, hogy állítják a szobrot, úgyhogy kimentem. Dupla kordont húztak fel, csak messziről lehetett nézni az egész éjszaka  tartó beemelést. Elég sokat szenvedtek vele... Nem gondoltam, hogy ennyi tiltakozás után meg fogják csinálni.

magyarnarancs.hu: A szobor azóta sem lett felavatva, tán L. Simon avatta volna.
CSG: Nem merték továbbfeszíteni a húrt. Utána jó pár napig rendőrsorfal állt, kisebb flashmobokkal tarkítva.

magyarnarancs.hu: Számomra egy  tüntetőtábla-készítő  workshopon derült ki, hogy menyire otthonosan mozogsz a munkaszervezésben és kivitelezésben. Hogy mennyi mindenhez értesz, és mennyi mindened van, szerszámok és alapanyagok, fa, fém, drapéria, spárga, drót, minden. De nem jössz zavarba, ha bármiféle kéréssel megkeresnek, legyen az akár egy koncert díszletépítése, hozod a papundeklit, lepedőt, festéket, bármit.  És csinálod. Egyáltalán: honnan van ennyi mindened?
CSG: Gyűjtögetésből. Talált cuccokból. Ajándékba is kapok ezt-azt. Ami még használható valamire és van még hely betenni valahova, akkor azt viszem. Gyerekkorból jön... Mikor találtam egyszer egy boronacsavart, összeütöttem egy lyukas vassal, és lett belőle egy kalapács, na, azután kaptam egy olyan farostlemezre gumival felfogott szerszámkészletet. Még ötéves sem voltam. Apám cipész volt, suszternek tanult...

magyarnarancs.hu: Akkor sok kalapálásban volt részed.
CSG: Pont azt nem láttam, mert a szüleim Komlón éltek, és csak hétvégén látogattak engem Patosfán, Szigetvár mellett. Míg iskolába nem kerültem, ott nevelkedtem. Apámék Komlón albérletben, egy aládúcolt helyiségben laktak, a Helyi Ipari Vállalat egy barakképületében. A Carbon elődjénél dolgoztak. Az iskolát már Komlón kezdtem, miután nekiálltunk építkezni. Nagyapám asztalos volt, az apai. Beszerzett egy leselejtezett gyalupadot, ami ott állt az egyik szobában. Folyamatosan ment az építkezés, miközben már mi is benn laktunk, magamba szívtam mindent, mi hogy megy. Jártunk bontani, téglát is kellett pucolni, rakodni is kellett – úgyhogy, már a logisztika is ott volt –, a bontott lécből ki kellett szedni a görbe szögeket, ki kellett egyenesíteni őket. Oldjuk meg a problémát, ez volt a menet.

magyarnarancs.hu: Mi akartál lenni?
CSG: Érdekelt a villanyszerelés és a rádiótechnika, mire elsőbe mentem, már villanyt is szereltünk apámmal, az elektromosság működésével is tisztában voltam. Egy rossz vasalózsinórt újraszereltem, kettőből csináltam egy újat. Később rádiót építettem magamnak, az MHSZ-be jártam. Híradástechnikát szerettem volna tanulni. Végül helyben, Komlón a Kun Béla gimibe mentem, fizika tagozatra. Fizikából ötösöm volt, de németből és oroszból megbuktam, rontottam az osztályátlagot, ezért közös megegyezéssel eljöttem. Nem is érettségiztem le, elmentem szakmunkásképzőbe. Emelt szintű forgácsoló-szakmunkásképző volt, de igazából az esztergályozással foglalkoztak, arra volt szüksége a gyárnak, a MOM-nak. Én a MOM-mal kötöttem tanulmányi szerződést. Harmadikban kerültünk ki termelési gyakorlatra, közben estin leérettségiztem, utána forgácsolótechnikus lettem, ami már a folyamattervezésről, levezetésről szólt. De megmaradtam a köszörűgépnél.

magyarnarancs.hu:  Aztán vége lett a dalnak, hányban is?
CSG: 1992 után tűnt el a MOM, telekáron adták el.

magyarnarancs.hu: Mekkora válságot okozott ez az életedben?
CSG: Semekkorát. A kilencvenes évek közepén munkanélkülin voltam, mikor megláttam egy hirdetést, hogy lakberendező-tanfolyam indul az IPOSZ szervezésében. Az utolsó percben estem be, de a felvételin szerencsére nekem volt a második legjobb felvételianyagom. A gépészeti rajzok után nem volt probléma megcsinálni.

magyarnarancs.hu: Most is ez a munkád, a lakberendezést tágabban értelmezve, a kivitelezés megszervezésétől az anyagbeszerzésen át mindent csinálsz, ha hívnak. Tényleg, nincs valami kis problémamegoldó ötleted a választások finisére?
CSG: A néprádió.

magyarnarancs.hu: Mi is volt az?
CSG: Ami a propagandát adta. Volt rajta két állomás, a Kossuth meg a Petőfi. Most olyan internetes rádió kéne, amin a műsor közvetlenül fogható. Hogy a hallgatható információ jusson el vidékre is.

magyarnarancs.hu: De ahol nincs internet?
CSG: Van mobiltelefon, a másik lehetőség a parabolarendszer, amin televíziót tudnak nézni, oda kéne egy vevőeszköz. Ha a szolgáltató nem hajlandó adni, akkor egy kalózrádió kell, mint anno a Tilos volt. Egyébként voltak nálunk is átjátszó vidéki adóállomások, de ezeket leállították a 2010 utáni Fidesz-kormány alatt. Már abból is lehetett tudni, hogy ha a Fidesz visszajön, akkor kő kövön nem marad.

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.