Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét

  • narancs.hu
  • 2021. január 16.

Lokál

A nepáli serpák megvárták egymást a 8611 méteres csúcs előtt.

A tízfős csoport szombat délután ért fel a Kína és Pakisztán határán lévő hegycsúcsra a pakisztáni hegymászó egyesület (ACP) titkára, Karrar Haidri tájékoztatása szerint. Elmondta, a serpák helyi idő szerint éjjel 1-kor indultak a csúcstámadásra, és délután 4.56-kor értek fel.

A tíz mászó a csúsz előtt megállt, megvárták egymást, és csoportot formálva egyszerre érték el a csúcsot, miközben a nepáli himnuszt énekelték, írta Facebook-oldalán Nirmal Purja. "Büszkék vagyunk rá, hogy az emberiség történelmének formálói lehetünk és megmutathatjuk, hogy az együttműködés, csapatmunka és a pozitív hozzáállás a végsőkig képes kitolni a határainkat", tette hozzá.

A K2 volt eddig a nyolcezer méternél magasabb hegyek közül az egyetlen, amelyet még nem másztak meg télen. Először 1954. július 31-én hódították meg.

A 8611 méteres csúcsra az idei téli szezonban három nemzetközi expedíció összesen több mint ötven hegymászója akar feljutni. Egy spanyol hegymászó balesetet szenvedett és meghalt szombaton.

A K2, a "vad hegy" megmászása széles körben elfogadott vélemények szerint nehezebb feladatot jelent, mint a világ legmagasabb hegyéé, a Mount Everesté; 2008 augusztusában 11 hegymászóval végzett egy lavina, az volt az egyik legnagyobb tragédia a hegymászás történetében.

A hegymászókat mágnesként vonzza Pakisztán északi része, a világ legmagasabb csúcsai közül több is ott fekszik, a K2 mellett például a 8125 méteres Nanga Parbat, a "gyilkos hegy".

A pakisztáni közigazgatás alatt álló Gilgit-Baltisztán területén van a világ 50 legmagasabb hegycsúcsa közül 18, és ott található a világ hét leghosszabb, nem sarkvidéki gleccseréből három. (MTI)

Neked ajánljuk