Kihívás: legyen műanyagmentes a július!

  • narancs.hu
  • 2019. június 30.

Lokál

Egy fenntarthatósági akció a lassan lebomló műanyagok pusztító környezetkárosítása ellen.

A Száraz Novemberhez és más limitált idejű kihívásokhoz hasonlóan most épp a Műanyagmentes Júliushoz, azaz a Plastic Free July nevű kezdeményezéshez lehet csatlakozni.

Ennek lényege, hogy ebben a hónapban jobban odafigyeljünk, és ne használjunk egyszer használatos műanyagokat.

Choose your Plastic Free July

Every year millions of people around the globe take part in the Plastic Free July challenge, choosing to refuse single-use plastics and drastically reducing the amount of plastic waste ending up as litter or going to landfill. The Plastic Free Foundation provide resources and ideas to help reduce single-use plastic waste everyday at home, work, school, and even at your local cafe.

A „Plastic Free July” Ausztráliából indult 2011-ben, mára az egész világon elterjedt. Magyarországon tavaly a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetséggel és a Refillel közösen hirdették a kezdeményezést, már hazánk is tagja lehetett a résztvevő országoknak.

Az akciót a lassan lebomló műanyagok pusztító környezetkárosítása miatt hívták életre. Hisz" egyes számítások szerint évente körülbelül 300 millió tonna műanyagot termelünk, és ennek a mennyiségnek a fele egyszer használatos műanyag.

A fenntarthatósági megmozdulás résztvevői egy teljes hónapon át igyekeznek nemet mondani az egyszer használatos műanyagokra, hogy felhívják a figyelmet a mértéktelen műanyagfelhasználás veszélyeire, valamint hogy alternatívát mutassanak a műanyag helyettesítésére.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.