Kilakoltatják a roma szervezeteket a Tavaszmező utcából, mert az államnak kell az ingatlan

Lokál

Életveszélyes állapotokra hivatkozva kilakoltatást végez a józsefvárosi önkormányzat, a Roma Parlament és a Phralipe menni kényszerül. A kormány épp e helyen tervez nagyszabású roma kulturális központot a Roma Parlament tervei szerint – de nélküle.

Megkezdték a Roma Parlament és a Phralipe Független Cigány Szervezet kilakoltatását hétfő délután a VIII. kerületi Tavaszmező utcában. A józsefvárosi önkormányzat az épület életveszélyes állapotára hivatkozva üríti ki a 6. szám alatti ingatlan első emeletét, ahol e szervezetek is működnek. Egy az emeleten lakó idős nénit már el is szállítottak.

Mit lehet tenni, ha menni kell?

A hét első napján a helyszínen több rendőr, a kerület vagyongazdálkodásért felelős képviselője és költöztetést végző emberek jelentek meg, akik meg is kezdték a nagyobb, könnyen szállítható bútorok pakolását. A történteknek hamar híre ment, aktivisták és a szervezetek vezetői is a helyszínre siettek, és megpróbáltak tiltakozni az eljárás ellen.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A Józsefvárosi Gazdálkodási Központot múlt csütörtökön kötelezte a helyi jegyző egy nemrég készült külső statikai felmérésre hivatkozva, hogy az életveszélyesnek megítélt tetőszerkezet miatt – amely az önkormányzat szerint két helyen be is szakadt – öt napon belül kezdjék meg az épület első emeletének kiürítését. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ vagyongazdálkodási igazgatója a Narancsnak elmondta, hogy írásban a szervezetek általuk ismert postai címén (elsőbbségi, tértivevényes módon) tájékoztatták az érintetteket a helyzetről. A levélben állítólag az is szerepel, hogy amennyiben a Roma Parlament és a Phralipe hétfő délig nem veszi fel a kapcsolatot az önkormányzattal, a hatóság segítségével leltárba veszik az ingatlanban lévő ingóságaikat és egy bérelt raktárba szállítják azokat. Farkas Örs vagyongazdálkodási igazgató elmondta, hogy a beszakadt födém miatt mindenképpen az a cél, hogy kiürítsék az emeletet; aládúcolják a tetőt, és a földszinten lévő másik 3 lakás lakóinak is megpróbálnak mielőbb csereingatlant kínálni.

Legitim-e a kilakoltatás?

Babos Béla, a Phralipe elnöke telefonon úgy nyilatkozott, hogy semmilyen levelet nem kaptak, váratlanul érte őket a kilakoltatás főként azért, mert folyamatos kapcsolatban voltak az önkormányzattal. Az igaz, hogy csereingatlant kínáltak a Tavaszmező utcai helyett annak állapota miatt, és emiatt a nyáron lejárt bérleti szerződést közös megegyezéssel nem is újították meg, de szó sem volt rapid kipaterolásról. Jelenleg úgy néz ki, hogy a Phralipe Független Cigány Szervezet egy VII. kerületi ingatlanba költözik át – nyilatkozott a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ képviselője.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A Roma Parlamenttel azonban nem sikerült az önkormányzatnak megegyezni, mert az RP nem fogadta el a felkínált ingatlant és nem tartja legitimnek a VIII. kerület álláspontját, miszerint az ingatlan életveszélyes. Zsigó Jenő, a Roma Parlament alapítója, volt elnöke kérdésünkre elmondta, hogy véleménye szerint „ez egy rendőrállami intézkedés”, amely a Roma Parlament felszámolását szolgálja. Zsigó szerint a sokadik ilyen akció ez a kerületben, de „ilyen messzire még nem mentek el soha, hogy rendőrséggel felvonulva értesítés nélkül kezdjék meg a kilakoltatást”. A Roma Parlament 25 évnyi dokumentációja – amelynek nagy része pótolhatatlan pénzügyi dokumentáció, amit nagy felelősséggel kell kezelni –, a több mint 250 festményből álló felbecsülhetetlen értékű reprezentatív cigány képzőművészeti állandó kiállítás darabjai és a civil szervezet minden ingósága a Tavaszmező utcában van.

Zsigó Jenő és társai az elmúlt 25 évben a romák szerzett jogai miatt álltak ki, ezt szimbolizálja a Roma Parlament, amelyet éppen „most akarnak eltörölni a föld színéről”. „Kiszorítják a cigány szervezeteket a közéletből, iszonyú leszámolás zajlik, ez ennek az egyik állomása most” – mondta Zsigó Jenő.

Roma kulturális központ cigányok nélkül?

A történet furcsaságát azonban nem is csupán az életveszélyre hivatkozott kilakoltatás adja, hanem az, amiről a Roma Parlament több érintettje is beszámolt, és amit a vagyongazdálkodási igazgató sem tagadott. Az tudniillik. hogy a józsefvárosi önkormányzat megválik az ingatlantól, és átadja azt az államnak, mert a kormány roma kulturális központot kíván létrehozni az épületben.

Múlt héten egy kormánydelegáció egy roma tanácsadó testülettel kiegészülve meg is tekintette a több mint 100 éves, ’56-ban szétlőtt és úgy hagyott műemléképület helyszínét –információink szerint mindenki nagyon elégedett volt mindennel. A cigány művészeti központ terveit egyébként a Roma Parlament és a velük együttműködő három egyetem dolgozta ki két éven keresztül, amelyet aztán készségesen átadtak Kocsis Máté polgármesternek. Akkor ugyanis még úgy volt, hogy a Roma Parlament a kerülettel kooperálva nemzetközi forrásból valósítja meg az egymilliárd forintra tervezett átépítést, a különböző fejlesztéseket. Zsigó Jenő szerint „végtelenül erkölcstelen eljárás”, hogy gyakorlatilag a Roma Parlamentet ignorálva, a terveit kisajátítva hozzák tető alá mindazt, amit a civil érdekvédelmi szervezet megálmodott.

Zsigó Jenő azt is elmondta, hogy többször bírósági eljárás útján akarták kilakoltatni a szervezetet – ámbár igaz, érvényes bérleti szerződése már rég volt a szervezetnek –, például irracionálisan magasra emelték a vízdíjat, vagy a bérleti díj fizetésének elmaradására hivatkozva kezdeményeztek eljárást. A bíróságon viszont mindig kiderült, hogy a Roma Parlamentnek nincs elmaradása – tudtuk meg a szervezet egyik tagjától. A legutóbbi bírósági ügynek e héten lett volna újabb fordulója, de érdekes módon múlt hét közepén azt a hivatalos végzést kapta a szervezet a bíróságtól, hogy objektív okok miatt az e heti fordulót elhalasztják.

Bár felajánlott az önkormányzat a Roma Parlamentnek csereingatlant, de nem minőségi cseréről lett volna szó. Zsigó szerint büdös, dohos pincerészeket akartak rájuk sózni, amik tele voltak csatornalefolyókkal; olyan helyek voltak ezek, ahonnan már mindenki elmenekült. Pedig ők ragaszkodnak ahhoz a minőséghez, ami a Tavaszmező utcában van, ahol színház, koncertterem és kiállításra szolgáló tér is rendelkezésre áll. „Földalatti lyukakba kívántak száműzni minket, ezt a megalázást pedig már nem viseljük el.”

A Roma Parlamenttel sem az önkormányzat, sem az állam nem tárgyalt egyszer sem, mindent a nyolcadik kerületi kisebbségi önkormányzat alá rendeltek.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A hétfői kilakoltatás ellen megpróbált a Roma Parlament fellépni. A délutáni időpont miatt Zsigó Jenő és Szőke Sándor elnökségi tag még épp hogy kezdeményezni tudott egy birtokvédelmi eljárást, valamint elfogultságra hivatkozva kezdeményezte a jegyző személyének leváltását. A kérelem lényege az, hogy bírósági úton kívánnak érvényt szerezni állításaiknak, miszerint nem jogos a kilakoltatás, hogy „tisztán politikai, nem életvédelmi oka” van a történteknek, ily módon független szakértő dönthetne az épület állapotáról is – tudtuk meg Szőke Sándortól.

A Roma Parlament és a Phralipe kilakoltatására mindezidáig nem volt lehetőség, bár lecseréltek minden zárat és egy vagyonőr vigyáz az értékekre. Az épület udvarában ott van az a kisteherautó, amivel költöztetnék a szervezeteket.

Figyelmébe ajánljuk