Klímaberendezések: Hűtőtest a nagyszobába

  • Linder Bálint
  • 2002. július 11.

Lokál

Az emberek a nagy hőségben megrohanják a klímaberendezéseket árusító műszaki boltokat, hogy legalább otthonukban hűsölhessenek. De a hirtelen felindultságból elkövetett rohamvásárlás a klímák esetében sem igazán szerencsés módszer.

Az emberek a nagy hőségben megrohanják a klímaberendezéseket árusító műszaki boltokat, hogy legalább otthonukban hűsölhessenek. De a hirtelen felindultságból elkövetett rohamvásárlás a klímák esetében sem igazán szerencsés módszer.Atényleges légügyi komfortot biztosító berendezések a levegőt szűrik, hűtik (vagy fűtik), továbbá nedvesítik vagy szárítják, és biztosítják a friss levegő pótlását is. Ezeket a légkondicionáló nagyágyúkat "teljes" klímának nevezik, külön gépházat, szakképzett mannschaftot igényelnek, lakások klimatizálásakor tehát szóba sem jöhetnek. A felhevült otthonok számára gyártott egyszerűbb, olcsóbb készülékek azonban kevés kivétellel kizárólag a helyiségek hűtésére (esetleg fűtésére) szolgálnak, és

szellőztetésre, páratartalom-szabályozásra

nem alkalmasak, holott az ember kellemes hőérzetének kialakításához e jellemzőknek a befolyásolására is szükség van.

A háztáji légkondicionálók két fő csoportra oszthatók: a teljesen készre szerelt, kompakt ablak- és mobilklímákra, és a helyszíni szerelést igénylő, osztott, úgynevezett split klímákra. Az ablakra szerelhető klíma 100-150 ezerforintba, a mobil 130-150 ezerbe kerül. A split, ahol a berendezést egy beltéri és egy kültéri egység együttese jelenti, drágább, teljesítménytől függően 100-300 ezret is elkérnek érte. Mindez egy helyiség (egy nappali) klimatikus viszonyainak a többé-kevésbé megnyugtató rendezésére elég, így egy átlagos kétszobás lakásra félmillió forintot könynyedén rá lehetne költeni. (Az új építésű lakások egy tizede már klímával épül, de négyzetméteráruk 350 ezer forintnál kezdődik.) A split klímák ára azért magasabb, mert a zajos kompresszornak - az ablak- és mobilklímával ellentétben - kiteszik a szűrét a szabadba, és mert - szemben az ablakklímával - a lakásban akárhová telepíthető, amit viszont csak az erre jogosult, vizsgázott szakember végezhet el.

Nem lehet a megfelelő teljesítményű készüléket

csupán a helyiség alapterülete,

térfogata alapján kiválasztani, mert az eredményt több más tényező, például a helyiség tájolása, ablakfelületeinek nagysága, belső hőfejlődése stb. jelentős mértékben befolyásolja. Nem közömbös az sem, megelégszünk-e azzal, hogy a szobánkat néhány fokkal a környezeti hőmérséklet alá hűtjük, vagy ragaszkodunk ahhoz, hogy az általunk legkellemesebbnek tartott hőmérsékletet a készülék folyamatosan biztosítsa. A hatásos készülék kiválasztása tehát csak szakember által végzett helyszíni szemle alapján lehetséges.

Amikor ezek a berendezések a hazai piacon tíz-tizenöt éve megjelentek, forgalmazásukat és felszerelésüket klímatechnikával foglalkozó kisebb cégek űzték meglehetős haszonnal, majd a világcégek is sorra nyitották magyarországi képviseleteiket. Néhány éve felocsúdtak a hipermarketek is, és ahogy már számos iparcikk esetében megtették, bedobták magukat a számukra ismeretlen bizniszbe. A hipermarketekben, műszaki áruházakban, az út mentén árult, meghökkentően olcsó berendezések azonban sokszor a használhatóság alsó mezsgyéjén és a kelleténél kurtább élettartalommal működnek, mert az árverseny során sikerül gondosan kispórolni belőlük mindent, amit csak lehet, nem ritka, hogy még a minimumnak számító porszűrőt is kifelejtik.

Linder Bálint

Minden időben

Hippokratész több alkalommal is szóvá tette, hogy az egészségre a "legfőbb átok az időváltozás, a léghőmérséklet és légnedvesség változása", de az első ismert klimatizálási kísérletek már i. e. 3000 körül megkezdődtek. Előbb egy asszír kereskedő diktált divatot azzal, hogy udvarában külön helyiséget építtetett, és annak falait, tetejét állandóan vízzel locsoltatta. Majd az egyiptomiak szolgáltak mintával úgy, hogy házaik ablakait, ajtajait vízzel locsolt gyékényszőnyeggel fedték le, ezen rabszolgák legyezővel hajtották át a levegőt, amitől az nedvesebb és kellemesen páradús lett. Egy VIII. században élt bagdadi kalifa bizonyult a legelszántabbnak a meleg elleni küzdelemben, ő nyári palotáját kettős fallal készíttette, és a messzi hegyekből szállított hóval, jéggel töltette meg a falközt. Ezek az eljárások azonban a magas fajlagos rabszolga-felhasználási igény miatt csak szűk körben és korlátozott ideig terjedtek el. A középkor és az újkor során néhány tudós tisztázta azokat az elméleti kérdéseket, amelyek alapján a XX. század mérnökei megalkották és folyamatosan továbbfejlesztették a modern klimatizáló berendezéseket. A legégetőbb szükség és hajtóerő az iparból, az Egyesült Államok déli államainak textilgyárai környékén jelentkezett, mert kellő páratartalom híján a szálak könnyen szakadtak. Nem véletlen tehát, hogy a légkondicionálás szóösszetételt a világon először 1906-ban, az amerikai gyapjúfeldolgozók szövetségének rendes évi közgyűlése előtt ejtette ki egy magát és közönségét is meglepő Cramer nevű mérnök. A kényelmi klímák a később márkanévvé lett Carrier mérnök jóvoltából a színházakban, mozikban, szállodákban a húszas évektől hódítottak, a tehetősebb lakásokban a harmincas évektől láthattak ilyet. Az első klimatizált autó, a Nash 1938-ban gördült ki a gyárból. A fejlesztések a nagy gyártó cégeknél töretlenül folynak, s így a klímaberendezések gyártása hatalmas iparággá fejlődött. Magyarországon ablakklímát (főleg hivatalokban) már harminc éve is használtak.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.