Nagyon esik, de a dunai árhullám nem fog itthon gondot okozni

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. július 19.

Lokál

A vízitúrázók azonban legyenek nagyon óvatosak.

A mostani dunai árhullám biztonsággal levezethető az árvízvédelmi töltések között vagy a kijelölt ártereken – áll az Országos Vízügyi Főfelügyelőség (OVF) mai tájékoztatásában.

Az elmúlt héten Nyugat-Európában rendkívül heves esőzéseket okozó hidegörvény a Duna vízgyűjtőjét kevéssé érintette, a magyarországi árvízi helyzetet elsősorban a szombaton, leginkább Ausztria területén hullott jelentős mennyiségű csapadék befolyásolja - írták

A magyar szakaszon az árhullám Nagybajcsnál várhatóan kedden tetőzik, a harmadfokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt elérő vízállással. Lejjebb, Komárom és Esztergom térségében várhatóan elsőfokú készültséget kell majd elrendelni. Budapestnél szerdán várható a folyó tetőzése, a rakpart szintje alatt, ezért a fővárosban árvízvédelmi készültséget valószínűleg nem kell elrendeli - fűzték hozzá.

A közlemény szerint a védvonalakon figyelőszolgálatot állítanak fel és a beavatkozóegységeket készenlétbe helyezik. Mivel a víz a töltések között marad, a védekezés elsősorban a szivárgó vizek megfigyelésére, az általuk okozott károk megelőzésére koncentrál.

Ugyanakkor az OVF fokozott óvatosságra inti a vízitúrázókat, mivel a következő napokban a Dunán és a mellékágrendszerekben jelentősen megnő a víz sodrása, ezért sokfelé kell nagyobb mennyiségű uszadékra számítani.

 Az előrejelzések szerint egyébként szárazabb légtömegek érkeznek a Duna vízgyűjtő területére, a német és osztrák szakaszon már meg is indult az apadás - közölte az OVF.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk