Nem volt elég fontos a marosvásárhelyi egyetem-összevonás az RMDSZ-nek, de a magyar külügynek se

  • narancs.hu
  • 2018. április 22.

Lokál

Épp a magyar választás kampányhajrájában kellett volna kiállni az oktatásautonómiáért.

Fontosabb volt a magyarországi választás melletti kampányolás, mint a helyi probléma. Lesöpörte a marosvásárhelyi egyetem gondjait a magyarországi nagypolitika.

A szenátusi döntés a héten született meg, eszerint a marosvásárhelyi, magyar nyelvű tagozattal is rendelkező orvosi és gyógyszerészeti egyetemet összevonják a román tannyelvű Petru Maior műszaki egyetemmel. A határozat értelmében az egyesítés 2019-ben fejeződik be, vagyis az idén ősszel kezdődő új tanévet még külön-külön kezdi meg a két intézmény.

Mind a magyar anyanyelvű diákokat, mind pedig az oktatókat biztosíthatom, hogy semmilyen hiányban nem fognak szenvedni, amennyiben betartják az egyetem szabályait. Ellenkezőleg, nyerni fognak ebben a helyzetben is – mondta Leonard Azamfirei rektor. A magyar tanári kar bojkottálta az összevonásról döntő szenátusi ülést.

Nem adjuk a nevünket egy olyan döntéshez, amelyet a magyar tagozat ellenében hoznak. Nem tudtak meggyőzni, hogy ez az egyetem előnyére válhat, és maga az eljárás sem elfogadható, tehát amikor kész határozatot küldenek ki egy szenátusi tagnak, valójában minket csak bohócnak szántak, hogy hitelesítsük ezt a döntést. Ehhez nem adhatjuk a nevünket, nem járulhatunk hozzá – jelentette ki Benedek Imre, a MOGYE szenátusi tagja.

A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (MOGYE) április 28-ától tüntetéssorozattal tiltakozik.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom szerint az RMDSZ megakadályozhatta volna az összevonást, hiszen annak terve már jó ideje közbeszéd tárgya. Ám ehhez szerintük kevés, ha a politikusok különböző sajtónyilatkozatokat tesznek.

Az ügyben a magyar külügy még egy közleményt sem adott ki.

(Hír Tv)

Figyelmébe ajánljuk