Nyugati tüntetések Magyarországért

  • narancs.hu
  • 2015. február 2.

Lokál

Amszterdamban, Bécsben, Berlinben, Helsinkiben, Londonban és New Yorkban is tüntettek vasárnap Orbán ellen, az európai Magyarországért Angela Merkel érkezése apropóján. Ez volt a Kreatív Ellenállás tüntetéshulláma a nagyvilágban.

Hat városban tüntetett az Angela Merkel német kancellár budapesti látogatása miatt szervezett magyarországi demonstrációkkal egy időben vasárnap a Kreatív Ellenállás csoport. Berlinben, Londonban és Amszterdamban szimbolikusan ledöntötték a potenciálisan újraépülő berlini falat. A felépített, majd ledöntött falat képező dobozokra Berlinben és Londonban is felírták az Orbán-kormány bűneit, ezzel egyfajta alternatív, ellenzéki Maslow-piramist hoztak létre. Ennek legalsó szintjén a hajléktalanok hatósági vegzálása mellett a CÖF, a Kehi-vizsgálat, a „nemzeti konzultáció”, az internetadó vagy épp a keleti nyitás szerepelt, míg legfelső szintjén az államosítás, az oktatás, az egészségügy és a magánnyugdíjpénztár állt.

false

false

false

A Kreatív Ellenállás szerint a dobozokra írt bűnök „visszafordítják országunk történelmét egy olyan korszakba, amelyből kemény munkával egyszer már kiküzdöttük magunkat, hogy az európai közösséghez tartozhassunk”. „A falakat emberek építik, és emberek is bontják le” – hangsúlyozták a résztvevők.

De tüntettek Bécsben és Helsinkiben is, New Yorkban pedig budapesti idő szerint este 9 órakor kezdődött meg a demonstráció.

Figyelmébe ajánljuk