„Végre egy buli, ahol nem hányják le a cipőmet” – Zenés-táncos ébredés az egész városnak

Lokál

Ingyenes jóga és masszás, kedves emberek, pörgős zenék és házibuli-hangulat. Ehhez nem kell mást tenni, csak felkelni korán, ugyanis a pesthajnal nevű rendhagyó, ám rendszeres rendezvény 6.30-tól 9.30-ig tart.

Meglepő látvány tárult a szemem elé szerda reggel, a pesthajnal ötödik reggelköszöntő buliján. A belváros szívében lévő Anker Klub tele volt húszas-harmincas, munka vagy egyetemi előadás/vizsga előtt álló fiatalokkal. Az ajtón belépve egy jól felpörgetett, vidám hangulatú házibuliba csöppentem, ahol az emberek beszélgettek, táncoltak, nevettek és ittak – kávét vagy narancslevet. A tánctéren akkor indult be a vonatozás, amikor a város többi lakója épp a másik oldalára fordult álmában, vagy a villamoson zötyögött félig eszméletlenül munkába menet.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Műfajteremtő szórakozás

„Mindig is korán akartunk felkelni, de nem volt miért. Még ha meg is van a motiváció és egyszer-kétszer felkel az ember, az nehezen lesz rendszeres, nem marad meg folyamatként” – meséli Iván, azon szervezők egyike, akik először csak maguknak hoztak össze egy ilyen reggeli bulit, amit ugyan nem ők találtak ki, de itthon úttörőnek számít. A szervezők közül mindnyájan kreatív területekről érkeztek, egy social media- és egy társadalmi innovációs ügynökség munkatársai. „Ez a kezdeményezés abban segíti az embereket, hogy energizálják őket, és jól induljon a nap. Ezt a jó szokást viszont csak egy közösség tudja megtartani” – mondja Iván. Mivel 6.30 és 9.30 között folyamatosan lehet érkezni és távozni, elég sokan be tudnak ugrani egy kis táncra munka előtt, attól függően, hogy ki hányra jár dolgozni. Talán az idő rövidsége lehet a jó hangulat titka, mert ha csak kb. egy órája van az embernek a buliban, akkor belead mindent. Az első alkalommal egyébként százan voltak még a Kekszben, de a szervezők nagy örömére hamar kinőtték a helyet, és új helyszín után kellett nézniük. „Az Anker volt az első, amit megkerestünk, és számunkra meglepő módon egyből mellénk álltak” – meséli Fanni, a másik szervező.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

De talán nem is olyan meglepő ez, ha azt nézzük, hogy – noha a jóga és a masszázs ingyen van – a fogyasztásért fizetni kell. „Valóban jól jár maga a hely is, hiszen ez egy kihasználatlan idősáv, amikor még ezek a helyek nyitva sincsenek. Ezen az eseményen viszont ma összesen több mint 250 ember fordult meg” – mondja Fanni. „Mi most vagyunk itt először, és nagyon tetszik nekünk. Végre egy buli, ahol nem hányják le a cipőmet” – meséli az egyik résztvevő, akinek három percre van a munkahelye. „Bár lehet alkoholt kapni, de mi azt kommunikáljuk a vendégeknek, hogy ne igyanak. Eddigi tapasztalatok alapján nem is nagyon kérnek alkoholt, persze volt már rá példa, de akkor elmondjuk nekik, hogy a rendezvény egyik célja az is, hogy alkohol nélkül működjön ez az egész. És mivel a bulizásra szokatlan időpontban vagyunk, hamar túlteszik magukat ezen” – állítja Iván.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Szívszeretet és üzleti terv

A mostani alkalom volt az első, amikor sávokra bontották a programokat. Reggeli jóga után pörgős zene és tánc következett, majd ismét jóga, pont, mint egy hideg-meleg váltózuhany. A tánc egyébként a jógával ellentétben nem táncóra, csak éppen arra az idősávra pörgős, populáris-elektronikus zene megy, amire bárki táncolhat. A jóga viszont kicsit körülményesebb, ugyanis oda saját matracot kell vinni, és átöltözni sem árt kényelmes ruhába. Ennek ellenére elég sokan jógáztak. Az, hogy melyik idősávban mennyien vannak, még elég kiszámíthatatlan. „Van, hogy valaki már 6.20-kor itt topog az ajtóban, de 7 és 8 között volt tele a hely.”

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A masszőr és a jógatanár „szívszeretetből” dolgozik, de hosszútávon nekik is megéri, hiszen – ahogy a szervezők mondták – többen érdeklődnek a privát órák iránt. Nem lenne meglepő, ha a következő fél évben Budapesten gombamód szaporodnának a hasonló kezdeményezések. „Olyan sokan érdeklődnek a pesthajnal iránt, hogy azt tervezzük, hogy a jelenlegi havi rendszeresség helyett kéthetente fogjuk megrendezni. Egyébként külföldre is szervezünk ilyet, például Berlinbe” – mondja Iván. Ezzel a programmal nem csak a vendéglátóhelyek járnak jól, hanem idővel a szervezők is. „Szeretnénk a későbbiekben üzleti célokra is használni. Cégeknek szerveznénk privát csapatépítő tréningeket ebben a formában. Azt gondolom, hogy értékesebb ilyen körülmények között munkatársaknak időt tölteni egymással, mintsem lerészegedni egy céges csapatépítőn este és másnap lesütött szemmel mászkálni. Egy ilyen reggeli alkalmon pedig ugyanazt az energiát és flow-t át lehet élni, mint egy alkohollal töltött bulin. Mi ezt az egészet ebben a szellemiségben csináljuk. Azt szeretnénk, hogy minden résztvevő élményekkel és energiával feltöltődve induljon munkába: stresszmentesen, tele inspirációval, hogy jobban tudjon teljesíteni.”

Figyelmébe ajánljuk