Több ezren tüntettek a családon belüli erőszak ellen

  • narancs.hu
  • 2019. március 16.

Lokál

A tüntetők között volt a miniszterelnök is. Persze, mindez nem itthon, hanem Zágrábban történt.

Szombaton Zágrábban a családon belüli erőszak ellen tüntettek, és zéró toleranciát követeltek több súlyos eset nyomán – írja az MTI.

A közvetlen kiváltó ok egy Pag szigeti eset volt, ahol egy családapa kidobta egy emeleti ablakból négy gyermekét. A 3, 5, 7 és 8 éves gyerekek súlyosan megsérültek. Ez még februárban történt.

A tüntetést egy nemrég alakult társadalmi szervezet, a Spasime (Ments meg) hirdette meg, amely két hét alatt több mint 45 ezer támogatót gyűjtött össze az interneten. A felvonulók szigorú fellépést követeltek a rendőrségtől, az igazságszolgáltatástól és az iskoláktól a jelenséggel szemben. Az is szükségesnek látják, hogy a nap bármely órájában felhívható telefonvonalat létesítsenek az áldozatok és fenyegetettek számára.

"Nyilvánvaló, hogy az intézmények nem látják el a feladatukat. A statisztikai adatok borzasztóak" - mondta a televízióban Jelena Otasevic Babic, a tüntetés egyik főszervezője.

Horvátországban 2012-2017 között 90 nőt gyilkolt meg a partnere vagy volt partnere, vagy más, hozzá közel álló személy. Csak 2017-ben 11 506 családon belüli erőszakos esetet jelentettek be a rendőrségen.

A tüntetők között volt Andrej Plenkovic miniszterelnök is, aki megígérte, hogy foglalkozni fog a kérdéssel.

Neked ajánljuk