Több zöldség és gyümölcs fogyott, egészségtudatosabban táplálkoztak a magyarok a járvány idején

  • narancs.hu
  • 2020. június 15.

Lokál

Egy friss kutatás szerint kevesebb alkoholt és rágcsálnivalót vásároltak, és megnőtt a magyar termékek iránti kereslet.

Sokkal kevesebbet mozogtak a magyarok a karantén idején, mint előtte, de volt idejük sütni-főzni, és egészségtudatosabban kezdtek el táplálkozni – ez derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a TÉT Platform és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara által háromezer fő bevonásával készített reprezentatív felmérés során, írjaMagyar Nemzet.

A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálják, egy rendkívüli helyzet mennyiben képes alakítani a fogyasztók magatartásán, hajlandók-e változtatni az életmódjukon.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője szerint a járvány idején több időt tudtunk a táplálkozásra fordítani, főzni, ezért változatosabban állítottuk össze az étrendünket, ami pozitívum. Szintén pozitív eredmény táplálkozástudományi szempontból, hogy a járvány idején a zöldségek, gyümölcsök, száraz hüvelyesek, tejtermékek iránti kereslet megnőtt, míg keveseb alkoholt, sós ropogtatnivalót édességet, cukrot és energiaitalt vásároltunk.

"Emellett a válaszadók majdnem harmada több étrend-kiegészítőt szedett, mint előtte, ennek oka lehet az is, hogy a járvány idején így is igyekeztek támogatni az immunrendszerüket a magyarok” –tette hozzá a felmérésben közreműködő szakember.

“Pozitív tendenciának tekinthető, hogy a magyarországi előállítás szerepe felértékelődött, a magyar élelmiszer megítélése a felmérés szerint kifejezetten pozitívvá vált” – mondta a lapnak Szakály Zoltán, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánhelyettese.

Figyelmébe ajánljuk