Zöldek rugdalózóban – Óvodások tüntettek Újlipótvárosban

Lokál

Rajzoltak és énekeltek a gyerekek Újlipótvárosban, hogy egy használaton kívüli óvodát és egy méretes parkot ne értékesítsen az önkormányzat, adja vissza inkább közhasználatra.

Körülbelül 6000 m2, azaz egy használaton kívüli óvodaépület és egy elég nagy zöld terület megóvása a tét Újlipótvárosban. Anyukák, apukák, nagymamák és nagypapák, na meg a lelkes gyereksereg szervezte magát civil mozgalommá, hogy a Pannónia és a Tutaj utca sarkán lévő oviterület köztulajdonban maradjon, ne vágják ki a környék fáit, és az önkormányzat folytasson dialógust a terület – esetleges – hasznosításáról a helyi lakossággal. Tartottak is mindjárt egy szolid demonstrációfélét csütörtökön késő délután a szóban forgó helyszínen, amit láttunk, az persze sokkal inkább egy jó hangulatú, lelkes figyelemfelhívó akció volt. A meghirdetett „tér-ölelés” keretei közül a gyerekek aszfaltrajzaikkal kiterjesztették a kerítésen kívülre mindazt, ami belül volt, így igazi – még a valóságnál is klasszabb – virágos kert színesítette a járdát, de persze volt, aki autót, házat, napocskát rajzolt vagy épp némi csibészséggel friss írástudását próbálgatta. A közös rajzolást egy üdítően rövid beszéd egészítette ki, majd kicsik és nagyok közösen elénekelték a De szeretnék az erdőben fa lenni című népdalt.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

A terület megőrzésére fókuszáló Tutaj-projekt képviselői azt szeretnék, ha az óvodaépület és a mellette lévő kert a közösségé maradhatna, hogy az önkormányzat mégse értékesítse a telket, mint ahogy azt körülbelül egy éve elhatározták. Ugyanis tavaly szeptemberben az önkormányzat meghirdette a terület átsorolását, amely így értékesíthetősége miatt a korlátozottan forgalomképes kategóriába került. Hiába írtak petíciót a civilek, a státuszváltás megtörtént, viszont egészen eddig nem bocsátották még áruba a Pannónia utca 77–79. számú területet – mondta el kérdésünkre Kiszely Márta, a Tutaj-projekt képviselője.

Újlipótváros rendesen be van építve, az utcákon szinte alig van fa, kevés a park, így jelentős területnek számít ez a kis zöld is, ami nagymértékben járul hozzá a környék élhetőségéhez. A helyiek a terület „visszacsatolására” vágynak, a kert újraélesztésére, hogy akár új funkcióval is – például közösségi kerttel – bővüljön a telek. Azért is lenne fontos a park megőrzése, mert a kerület lakosainak száma az elmúlt 10 évben 10 százalékkal nőtt, több mint 10 ezer ember költözött a XIII. kerületbe, és a város ezen részén 2 m2/fő a zöld terület aránya, amely igencsak alacsonynak számít. (A sztenderd zöldterület-arány 9 és 21 m2 között van, míg Bécsben vagy Berlinben ez a szám 100–150 m2, és akkor ne is beszéljünk például Stockholmról, ahol ez 200 m2.)

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

Az óvodaépületet körülbelül két éve zárták be, a kertben 63 fa van – középen egy hatalmas focipálya lombméretű jegenye áll –, amelyek összlombtömege közel 3000 új facsemetével lenne pótolható. Eközben Újlipótvárosban két óvoda kibővítésén is dolgoznak, így adott a kérdés, miért terveznek harmadik szintet egy ovira, ahelyett, hogy a használaton kívülit újítanák fel, amely földszintes épület lehet, hogy kicsit praktikusabb lenne.

A használaton kívül eső közterületek hasznosítása, a zöld terület megóvása ugyanúgy az önkormányzat feladata is lehetne, de ez (is) most épp a civileknek jutott.

Figyelmébe ajánljuk