A koronavírus miatt a csajozás és a pasizás is komoly nehézségekbe ütközik

  • Szabó Ádám
  • 2020. március 14.

Mikrofilm

Már azoknak, akik a Tinderen intézik az ilyesmit.

Azt hitte, hogy a Peak Tv korában, amikor az elektromos fogkefénken át az okoshűtőnkig mindenhonnan ömlenek ránk a sorozatok, a Tinder még mindig csak egy szexpartnerkereső randiapp? Igazából nem jár távol az igazságtól, a vállalat azonban a dugó-app bélyegtől szabadulva tavaly októberben Swipe Night (meglepődnénk, ha nem Húzós éjszakának fordítanák le itthon) címen interaktív sorozatot indított.

false

Bár a randizást forradalmasította, sorozat-fronton nem a Tinder találta fel a nézők döntései szerint változó műsorokat: a Netflixen jelenleg is több ilyen show érhető el Black Mirror-erpizódtól kezdve gyerekmesén át Bear Grylls túlélőkalandjáig. A hamarosan startoló legújabb streaming platform, a Quibi pedig kifejezetten ilyen, egyedi ötleteken alapuló rövid műsorokra épít majd. Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt műsorukat Steven Spielberg készíti: a horror csak akkor lesz majd nézhető, ha már lement a nap.

A Swipe Night ennyire azért nem forradalmi, de igyekszik új színt vinni az ismerkedésbe és a sorozatiparba is. Az ötperces etapokból álló, hetente visszatérő műsor alapszituációja szerint egy baráti társaság gyűlt össze, hogy buli keretében kísérjenek figyelemmel egy Föld mellett elhúzó üstököst. Az égi tünemény azonban irányt változtat és egyenesen a bolygónk fele tart. Itt kapcsolódnak be a Tinder-felhasználók a sztoriba, mégpedig E/1-es szemszögből: a telefonunk jelzi, hogy a becsapódás előtt keressünk menedéket, mi pedig az applikáció hagyományai szerint jobbra-balra húzogatva választhatjuk meg, mit teszünk. Egy csavar is van a dologban: választásunkkal nem csak a sorozat alakulását befolyásolhatjuk, de saját szerelmi életünket is, döntéseink ugyanis profilunkhoz adódnak. A marketingszöveg szerint ez még közelebb hozza egymáshoz a felhasználókat, hiszen látjuk, ki döntött hozzánk hasonlóan, ráadásul a sorozat akár beszélgetésindító témaként is szolgálhat.

A cég által kommunikált adatok szerint a formátum működik: a matchek száma 26 százalékkal, az appon belül folytatott beszélgetések száma pedig 12 százalékkal nőtt. A siker hatására berendelték a Swipe Night 2. évadát, amelyet a közeljövőben terveztek bemutatni, s a tervek szerint az az Egyesült Államokon kívüliek számára is elérhető lett volna. A koronavírus azonban keresztülhúzta a tervet: a vállalat vezetői ugyanis a világméretű fertőzés idején túl érzékenynek találták a apokalipszis-sztorival történő csajozást és pasizást, ezért a premiert bizonytalan ideig elnapolták.

A Tinder nemrég azzal került be a hírekbe, hogy rendszerüzenetben hívta fel felhasználói figyelmét a koronavírus veszélyeire és arra, hogy a biztonság fontosabb, mint egy egy éjszakás kaland.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.