Spielberg újabb nagy ötlete: horror, ami csak este nézhető

  • Szabó Ádám
  • 2019. június 10.

Mikrofilm

Mintha bárki nézne horrort fényes nappal.

Steven Spielberg és filmjei nem szorulnak bemutatatásra, ahogy azt sem kell ecsetelni, mi mindent köszönhet neki Hollywood, a filmipar,és nem utolsósorban a nézők. Az utóbbi időben azonban nem annyira rendezőként, mint inkább véleményvezérként került a hírekbe: ő számított a Netflix egyik legnagyobb ellenlábasának, aki az Akadémia rendezői tagozatának elnökeként sokáig azért lobbizott, hogy a streamingplatform filmjeit tiltsák ki az Oscarért folyó versenyből – ebből végül nem lett semmi, legalábbis egyelőre.

A Variety értesülése azonban arról árulkodik, Spielberg egyáltalán nem a technika, vagy a digitális filmterjesztés esküdt ellensége: eszerint a Schindler listája rendezője maga jelentkezett az egyik legújabb startupnál, a Quibinál egy filmötlettel.

„Steven Spielberg bejött, és azt mondta: van egy nagyon ijesztő sztorim, amit meg akarok csinálni” – nyilatkozta Jeffrey Katzenberg, a Quibi vezére. A platform a Netflix és a YouTube sajátos
keveréke, egy havidíjas mobil videó szolgáltatás, amely a Netflixen vagy a tévében látható showk minőségét megütő sorozatokat kínálna, melyek azonban mindössze olyan hosszúak, mint egy YouTube-videó.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a főleg animációs filmek producereként ismert Katzenbergnek olyan neveket sikerült behúznia projektje mellé, mint

Guillermo del Toro, Sam Raimi vagy Antoine Fuqua.

Spielberg azonban náluk is nagyobb fogásnak tűnik: állítólag a 10-12 részesre tervezett horror-sztorijának a felét már meg is írta – ezek körülbelül 10 percesek lennének, ám epizódok helyett a Quibi fejezeteknek nevezi az egyes darabokat. A projektnek már neve is van: Spielberg’s After Dark.

Ráadásul a rendező egy sajátos kéréssel fordult a Quibihez: azt kérte,hogy az egyes fejezeteket a nézők csak este láthassák. A fejlesztők mindezt úgy oldották meg, hogy az app beméri a felhasználó földrajzi helyzetét, és csak akkor engedi majd a lejátszást, ha az adott helyen

már teljesen lement a nap

– amint azonban pirkadni kezd, a horror eltűnik a képernyőről, és csak másnap este folytatható.

Katzenberg szerint a Spielberg-projekt olyan lehet a Quibinek, mint a Kártyavár a Netflixnek, vagy A szolgálólány meséje a Hulunak: az első nagy dobás, ami felkelti a nézők figyelmét és előfizetők tömegeit vonzza a platformra.

Arról, hogy Magyarországon is elérhető lesz-e a Quibi, egyelőre nincs hír. A tengerentúlon a 2020 áprilisában induló szolgáltatásért 5 és 8 dollár közötti összeget kell majd fizetni, mindezért pedig évi 7000 videó lesz nézhető a mobilon.

Figyelmébe ajánljuk