Ingyenesen hozzáférhetővé tett néhány filmet a Nemzeti Filmintézet a nemzeti ünnep alkalmából

  • narancs.hu
  • 2020. március 14.

Mikrofilm

A forradalom emlékére megtekinthető például a Föltámadott a tenger, a Petőfi '73, a János vitéz , a Psyché, vagy épp a Szirmok, virágok, koszorúk.

A Nemzeti Filmintézet nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából.

Így a hétvégén, március 14-én és 15-én ingyenesen, online nézhetővé válik egy válogatás, mely sokoldalú képet nyújt arról, hogy az egyes korszakokban, a különböző filmes műfajokban hogyan alakult a történelmi emlékezet.

A közzétett filmek között szerepel

a Föltámadott a tenger (Szemes Mihály, Ranódy László, Nádasdy Kálmán, 1953)

a Petőfi '73 (Kardos Ferenc, 1972)

Petőfi '73 (Kardos Ferenc, 1972)

Kardos Ferenc filmje, a Petőfi '73 a költő születésének 150. évfordulója alkalmából készült. Budapesti és pápai gimnazisták "forradalmi passiójátékban" elevenítik fel Petőfi életének eseményeit. A diákok újraértelmezik Petőfi forradalmiságát, és vitákban tisztázzák saját, a forradalmisággal kapcsolatos fogalmaikat, jelenkori cselekvési lehetőségeiket, a társadalomhoz való viszonyukat.

a János vitéz (Jankovics Marcell, 1973)

a 80 huszár (Sára Sándor, 1978 )

a Psyché (Bódy Gábor, 1980)

az Ünnepeink (Macskássy Katalin, 1981)

a Szirmok, virágok, koszorúk (Lugossy László, 1984)

Szirmok, virágok, koszorúk (Lugossy László, 1984)

Lugossy László berlini Ezüst Medve-díjas filmje a világosi fegyverletétel után játszódik. Majláth Ferenc huszárfőhadnagyot büntetőszázadba sorozzák be, miután parancsnoka, az Ezredes megszökött. Két év után a hatalmat kiszolgáló, befolyásos Heinrich nagybácsi közbenjárására leszerelik. Otthon apátiába, passzív rezisztenciába süllyed, mígnem egy családi keresztelőn összetűz jótevőjével. Még aznap felbukkan a titokzatos Ezredes, Kossuth ügynöke, aki az ellenállást szervezi.

és A Hídember (Bereményi Géza, 2002).

A filmek a Nemzeti Filmintézet oldalán, itt elérhetők.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?