A mémek feltámasztották Jared Leto bukott vámpírját

Mikrofilm

A Morbius százezreket kaszált a film körüli iróniát kihasználva.

Jared Leto az egyetlen, aki képes volt egy DC-s jutalomszerep (Heath Ledger és Joaquin Phoenix is Oscart nyert Joker-alakításáért; a DC Amerika egyik legnagyobb képregénykiadója, a Joker egyik gyártója) után egy marveles karakterrel is befürödni: Michael Morbiusként egy olyan orvost alakított, aki ritka vérbetegsége ellenszerét keresi, ám a kísérlet félresiklik, ő pedig egy vámpír-szuperhőssé alakul. (Kritikánk a filmről itt olvasható.)

A karakter a Pókemberhez tartozó Venom-univerzum része, így a stúdiók közötti különalku miatt végül nem a Marvel, hanem a Sony adaptálta képregényét a vászonra. A mozi a kritikusok egyöntetű véleménye szerint borzalmasan sikerült, és a pénztáraknál is elhasalt: Amerikában alig több mint 70 millió dollárt hozott, míg világszinten 163 milliónál állt meg a számláló. Minden fronton egyértelmű tehát a bukás, de az internet népe furcsa mód vállára vette a produkciót – persze a maga duplacsavaros, ironikus módján.

A Know Your Meme szerint az első mémek még azelőtt megszülettek a filmről, hogy az kijött volna idén áprilisban: tavaly októberben jelent meg először a MorbiusSweep hashtag a DuneSweep mintájára: Frank Herbert sci-fijének adaptációja ugyanis kritikai és nézői sikert is aratott, a rajongók pedig így akarták jelezni, hogy minden téren, és remélhetőleg majd az Oscaron is tarol.

A hashtag és az abból készült mémek akkor kezdtek igazán terjedni, mikor megjelentek az első kritikák, majd a bevételi eredmények és nézői reakciók. Amint bebizonyosodott, hogy a Morbius megbukott, az internetet elárasztották azok a képek, amelyek épp az ellenkezőjét igyekeztek bemutatni: hamisított RottenTomatoes-oldal, ahol a kritikusi értékelés 112 százalékon, a nézői pedig 209-en áll (a valóság 17 és 71 százalék); Martin Scorsese szájába adott idézet, amely szerint a mozi a filmművészet csúcsa, amelyet ő soha nem fog elérni; egy kép, amely azt bizonyítja hogy a film olyan jó, hogy a projektor is tönkrement tőle.

A neo- és poszt-irónia ki tudja hanyadik körénél járó internetes közvéleménynél nehéz pontosan detektálni, mikor és miért kapnak fel valamit: nekik köszönhető például, hogy a stúdió teljesen átszabta Sonic, a sündisznó kinézetét – amely persze ettől sem lett jobb –, de szintén ők érték el, hogy Zack Snyder újravághassa az ugyancsak megbukott Az Igazság Ligáját, amelynek egy közönség-Oscart is megszavaztak, csak úgy, mint Snyder másik filmjének, A halottak hadseregének.

A Morbius több ok miatt is jó célpontja a fricskázásoknak: már első ránézésre is fantáziátlan, rengeteg pénzből készülő lelketlen stúdiófilm, amely ráadásul képregényadaptáció. De még csak nem is a Marvelnél, hanem egy másik stúdiónál jött ki, mintha afféle másodvonalas hős lenne, amely csak azért kapott saját filmet, hogy még több bőrt le lehessen húzni a Pókember és a Venom sikeréről. És akkor  ott van még Jared Leto, az önmagától elszállt, spiritualitásban burjánzó hollywoodi sztár/rocksztár lexikonba illő definíciója, aki annak idején a koronavírus-járványról is csak majd’ két hetes csúszással értesült, mert épp elvonult a világ elől.

Az internetes fellángolás hatására „az ironikus felhanggal megvásárolt mozijegy is mozijegy” jeligével a Sony most újra moziba engedte a filmet Amerikában. A Morbius több mint ezer vásznon 280 ezer dollárt (102 millió forint) fialt. Ennek hatására persze ismét fellángolt a mémkultúra, amelybe most Jared Leto is beszállt: egy Twitterre posztolt videóban épp egy forgatókönyvet olvasgat, amelynek címét igyekszik eltitkolni, de kiderült: a Morbius folytatása az.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.